Grannar räddade äldre man ur eldsvåda

1 av 4 | Foto: AP
Mannens grannar försöker få ut honom ur huset.
NYHETER

Det gäller att ha heroiska grannar när man inte har något brandlarm hemma. Grannarna till handikappade Pete Lui räddade honom från eldsvådorna när en brand bröt ut i hans lägenhet, rapporterar thejournalstimes.com.

– Mannen var på väg att dö, hur kan man inte göra något när man vet det? säger grannen Sabrina Martinez.

På tisdagseftermiddagen utbröt plötsligt en brand på andra våningen hemma hos amerikanen Pete Lui i staden Racine som ligger i delstaten Wisconsin i norra USA.

Den 62-årige mannen är handikappad och kan knappt gå själv men hade lyckats ta sig ut till balkongen där han krampaktigt höll i räcket.

– Han stod i ett hörn på balkongen och kramade räcket medan elden spred sig allt närmare honom, säger grannen Bruce Hansen, 63 till thejournaltimes.com.

Så fort grannarna kände lukten av rök ringde de SOS-alarm. Men i stället för att stå på gatan och titta på gjorde de flera försök att rädda honom på egen hand. Grannen Edwadro Martinez fick tag på en stege och klättrade upp till mannen.

– Jag klättrade upp till honom, men han var för rädd för att kunna klättra ner för stegen. Han ville inte skada sig själv eller någon annan, säger Edwardo Martinez.

Edwardo säger sig ha andats in så mycket rök under sitt räddningsförsök att han började kräkas efteråt.

Under tiden som Edwardo försökte få ner honom på stegen försökte Sabrina Martinez och hennes man Dick Pugh, Luis hyresvärd, ta sig in i huset genom ytterdörren, men förgäves. Röken var för tjock.

– Mannen var på väg att dö, hur kan man inte göra något när man vet det, säger Sabrina Martinez.

Till slut anlände brandkåren och mannen bars ner från balkongen och fördes till sjukhuset. De chockade grannarna kramade gråtandes om varandra efteråt.

– Vi tar alla hand om varandra, det är så vi gör här, säger Sabrina Martinez.

Brandmännen bekämpade fortfarande det övertända huset en timme senare. Orsaken till branden ska ha varit "vårdlös hantering av brandfarliga ämnen", enligt brandkåren i Racine.