Håkan Juholt om de inre striderna i S

”De slog och slog och slog” säger han om tiden vid avgången

Foto: Carolina Byrmo
TALAR UT. Håkan Juholt tvingades avgå som partiledare för Socialdemokraterna. Nu berättar han i ett sms om den svåra tiden som ledde fram till avgången.
NYHETER

Håkan Juholt berättar nu att han stod ensam under sina sista dagar som Socialdemokraternas partiledare – och att han knäcktes inifrån:

”De slog och slog och slog” har han uppgett för tidningen Östran/Nyheterna.

Och passar också på att ge Mona Sahlin en känga.

21 januari höll Håkan Juholt ett tre minuter långt tal i ett köpcentrum på hemmaplan i Oskarshamn där han meddelade att han avgick som partiledare. En post han bara hade i 302 turbulenta dagar.

Sedan dess har han mest hållit sig i bakgrunden.

Men i en intervju med Östran/Nyheterna berättar han att han vill ge nye ledaren Stefan Lövfen sitt fulla stöd eftersom det var något som han inte fick, en känga till Mona Sahlin:

– Jag förvägrades rätten till en företrädare som gav mig stöd. Jag vill ge Stefan Löfven trygghet och mitt 100-procentiga stöd, säger han till tidningen.

Sahlin ”skadeglad”

Sahlin har tidigare sagt att hon är ”lite skadeglad” över S-krisen som rådde under Juholt.

– Det fanns de som kände att om man bara flyttar en person så behöver vi inte ta itu med de grundläggande problemen. Och lite så här kan jag nu känna: titta det är inte så enkelt, sa hon i SVT:s pratprogram Skavlan kort efter Juholts avgång.

I samband med sommarintervjun med Juholt publicerar Östran/Nyheterna också ett sms som Håkan Juholt skickat till en av tidningens medarbetare 35 dagar innan han avgick:

”De knäckte mig. Jag gick sönder. Det kom inifrån. Allt. De ville ha egen makt och något annat än jag med Sverige. De fann varandra och de slog och de slog och de slog. Jag stod helt ensam under denna belägring, men jag slog mig ut rak i ryggen. Jag har visat dem vem jag är. Jag viker inte ned mig. Jag har blodsmak i munnen och kroppen värker, men jag har bestämt mig för att inte vika ned mig. Jag vet att det överraskar många att jag står upp och lever. De vet inte vem de bråkar med”.

Fritt att tolka

Aftonbladet har tidigare rapporterat om de inre striderna inom S som föregick Juholts avgång.

Men Juholt vill inte kommentera närmare för tidningen vad det betyder utan tycker att var och en kan dra sin egen slutsats.

I intervjun berättar Juholt att han är stolt över sin korta tid som partiledare trots blåsvädret.

– Jag är en fri och lycklig medelålders man. Jag ville aldrig ha jobbet som partiordförande. Jag ville inte ha det livet. Det var inte en sekund av glädje eller lycka. Bara en plikt. Samtidigt vet jag att jag har förändrat den politiska dagordningen och det är jag stolt över, säger han till Östran/Nyheterna.