Brandbil i dödsolycka väjde för vit lastbil

1 av 4 | Foto: Jonatan Svedgård / Dalarnas Tidningar
NYHETER

Två brandmän dog i den svåra olyckan under en utryckning i Dalarna.

Nu vet polisen att brandbilen väjde för en vit mellanstor Volvolastbil innan den störtade ner i en ravin – och söker föraren.

På väg till en trafikolycka störtade en utryckningsbil från räddningstjänsten i Smedjebacken ner för en ravin i Tolvsbo i mitten av juli.

Två brandmän omkom och tre skadades i olyckan.

Ingen grusbil

Enligt de första uppgifterna ska brandbilen ha väjt för en grusbil på den smala och slingriga vägen och åkt ut i vägrenen. När den skulle köra upp på vägen igen tappade föraren kontrollen, körde genom ett räcke och störtade ner i den åtta meter djupa ravinen.

Några dagar efter olycka kom polisen fram till att det inte var en grusbil som brandbilen mötte, utan någon typ av lastbil.

Nu vet man att det var en vit mellanstor lastbil.

Film visar mötet

Brandbilen var utrustad med en kamera som används för att filma färdväg i samband med utryckning. Den hittades på olycksplatsen och innehöll bilder som visar att brandbilen mötte just en vit mellanstor lastbil med skåp av märket Volvo precis innan den körde av vägen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi pratar om sekunder innan, säger Hans-Åke Hedin, presstalesman på Dalapolisen.

Nu vill utredarna komma i kontakt med föraren av lastbilen "för att få del av dennes iakttagelser med mötet med brandbilen".

– Vederbörande har mött den här brandbilen och kan ha gjort iakttagelser. men vi tror att möjligheten finns att föraren av det fordonet inte märkt att det skett en olycka, säger Hans-Åke Hedin.

Fortsätter analysera

Polisen har ännu inte hunnit gått igenom allt som filmades med brandbilens kamera. Det arbetet fortsätter nu och beräknas vara klart nästa vecka.

Enligt Hans-Åke Hedin har man ännu inte lyckats få fram den vita lastbilens registreringsnummer med hjälp av filmen, men polisen tror att man kan komma att få fram det.

I nuläget misstänks inget brott i samband med olyckan.

Om någon gjort några iakttagelser i samband med olyckan eller har annan information med koppling till den vill polisen kontaktas på 114 14.