Flera anhållna för övergrepp mot barn

NYHETER

I en gryningsräd i morse slog Norrköpingspolisen till mot en lägenhet – på uppdrag av norsk polis.

Nu sitter två norrmän anhållna, misstänkta för övergrepp mot barn.

Tillslaget i Norrköping vid sjutiden i morse var resultatet av ett gränsöverskridande samarbete mellan norsk och svensk polis.

Misstänkta i norsk utredning

Ingripandet skedde på grund av uppgifter som kommit fram i en norsk polisutredning beträffande övergrepp mot barn i utlandet.

– Jag kan bara säga att det gäller barn utanför Norden. Jag vill inte föregå deras (norska polisens) utredning, säger Christian Winkler, biträdande polisområdeschef i Norrköping.

Enligt den norska motsvarigheten till rikskriminalpolisen, Kripos, är de två männen misstänkta för brott mot paragraf 195 i strafflagen, sexuellt umgänge med barn under 14 år.

– Vi har begärt dem utlämnade till Norge för vidare straffpåföljd. Nu väntar vi på att vår begäran ska behandlas, säger Leif Rune Gully, presstalesman vid norska Kripos, till Aftonbladet.

Bevis säkrade

De misstänkta personerna har förhörts under dagen och polisen har också genomfört en husrannsakan i deras lägenhet där teknisk bevisning har säkrats.

– Allt har fungerat som planerat. Det blev en väl genomförd insats med mycket gott samarbete mellan norsk och svensk polis, säger Christian Winkler.

Polisen i Östergötland samarbetade med rikskriminalpolisens it-brottssektion, internationella åklagarkammaren och norska motsvarigheten till rikskriminalen, Kripos vid tillslaget.
– När det gäller gränsöverskridande brottslighet är det viktigt att vi samarbetar och i den här insatsen har samarbetet fungerat väldigt bra, säger Liz Berglund på it-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, i ett pressmeddelande.