Gotland storvinnare i rymdskönhetstävling

Ön vackrast från ovan enligt Nasa

1 av 5 | Foto: NASA's Goddard Space Flight Center/USGS
Gotland från rymden – vackrast i världen. Nasa jämför färgskalan med Van Goghs tavlor. Den gröna tonen i vattnet utanför den gotländska kusten är ansamlingar av plankton.
NYHETER

Gotland är jordens vackraste plats – från rymden.

– Jag får dubbelkolla när jag åker upp och återkomma, säger gotländska entreprenören Pigge Werkelin, 51.

Foto: Urban Andersson
Pigge Werkelin.

Nasas Landsat satellit har sedan 1972 fotat jorden från och till 40 års jubileet har de utlyst en annorlunda skönhetstävling.

På deras hemsida har det gått att rösta på sin favorit bland 120 bilder av allt från en kustlinje på Grönland till Mississippifloden ringlande genom USA. Men vackrast av dem alla – Gotland.

”I samma stil som Van Goghs målning Stjärnenatt virvlar massiva gröna planktonformationer i det mörka vattnet runt Gotland” skriver Nasa under till vinnarbilden av ön.

Förste gotlänning i rymden

Och Pigge Werkelin, som ska bli den första gotlänningen i rymden, tar mot segerbeskedet med glädje.

– Det är ju jättekul. Och jag får åka upp och dubbelkolla om det stämmer och återkomma, haha, säger han.

Entreprenören från Gotland har skrivit kontrakt med Virgin Galatic, multimiljardärens Richard Bransons rymdprojekt, och ska skjutas ut i rymden i slutet av nästa år.

– Farkosten kommer att accelerera som en kanonkula, det ska bli spännande, säger Pigge Werkelin.

Om han får möjlighet att bedöma de andra platserna på topp fem är oklart. Men de är Yukondeltat i Alaska, en virvlande Mississippiflod, sanddyner i Algeriet och Eyresjön i Australien.

14 000 röster

Många är egentligen oerhört sorgliga bevis på naturförstörelse – som den förr så majestätiska Aralsjön, nu en serie oregelbundna fläckar – men som estetisk njutning är de svårslagna, skriver TT.

Utöver den vetenskapliga information bilderna har gett beskriver Nasa dem också som ”spektakulära att titta på”. Bilderna består av flera fotografier och digitalt färgförstärkta till bildsviten som kallas ”Earth as Art” – jorden som konst.

Över 14 000 röster har räknats och av dem lades de majoriteten på just Gotland.