Kinas jättedamm klarade sin tuffaste utmaning – hittills

De tre ravinernas damm är världens största

1 av 6 | Foto: AFP
NYHETER

Världens största damm klarade sitt hittills hårdaste test.

”De tre ravinernas” konstruktion kunde kontrollera de 71 200 kubikmeter vatten som forsade in i reservoaren – per sekund.

”De tre ravinernas damm” stod färdigbyggd i början av juli och ligger i Hubeiprovinsen i Kina. Den fjärde juli kopplades den sista turbinen till elnätet, 18 år efter att det enorma kraftverket började byggas.

På tisdagskvällen var det dags för projektets hittills största test när det hanterade Yangtze-flodens rekordstora vattenmassor, skriver AP

Precis som tänkt

Three Gorges Corporation, bolaget som äger dammen, rapporterade att den enorma konstruktionen fungerade precis som tänkt.

Vattenmassorna kastades ut genom den enorma konstruktionen och med flöden på upp till 71 200 kubikmeter per sekund att hantera, är det inte konstigt att det nästan ser ut som att det är jordens undergång som fångats på bild.

1998 när över 4 000 människor dog i översvämningar kring Yangtze-floden. Då var flödet ”bara” 70 000 kubikmeter per sekund, skriver AP.

Kostat 350 miljarder

Projektet har kostat motsvarande omkring 350 miljarder svenska kronor och 1,3 miljoner människor har tvångsförflyttats. Men myndigheterna säger att dammen är det bästa sättet få stopp på de översvämningar som drabbat regionen i årtionden, skriver AP.

Kraftverket har en sammanlagd effekt på 22,5 gigawatt, vilket kan jämföras med Sveriges största vattenkraftverk Harsprånget, som har en effekt på knappt 1 gigawatt.