Storstrid om Aleppo

Regimen förstärker sin närvaro

1 av 12 | Foto: AFP/Bulent Kilic
Rebeller slåss mot syriska armén.
NYHETER

Nu gör sig rebellerna i Syriens största stad redo för ett avgörande slag.

Och samtidigt trappar Bashar al-Assads styrkor upp för motangrepp.

Under fredagen befaras en massaker äga rum i Aleppo.

Enligt källor till AFP uppskattas mellan 1 500 och 2 000 rebellsoldater anlänt från andra håll i landet för att förstärka de omkring 2 000 som redan finns i Aleppo. Och även regimen förstärker sin närvaro i landets största stad. Kolonner med stridsvagnar, flygvapnet och helikoptrar har nått staden.

Nya strider väntas

USA varnar nu för att regimen förbereder sig för en massaker under fredagen, rapporterar Al jazeera.

– Specialstyrkor utplacerades under onsdagen och torsdagen i stadens utkanter och fler soldater har anlänt för att delta i motoffensiven på fredag eller lördag, säger en källa till AFP.

FN:s människorättskommissionär Navi Pillay vädjar till såväl den syriska regimen som till rebeller att rädda civila i staden Aleppo. I ett uttalande konstaterar Pillay att al-Assad-regimens försök att med kraftig beskjutning, stridsvagnar och genomsökningar leder till att rensa områden i ett "urskiljningsbart mönster", skriver AFP.

Hundratals dödades

På torsdagen rasade strider i Aleppo, i delar av Damaskus och på flera andra platser i landet. Minst 121 människor ska ha dödats, bland dem 64 civila, 24 regeringssoldater och 25 rebeller.

Totalt har 19 000 dött i striderna i Syrien sedan upproret började för 16 månader sedan, enligt Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Bara i juli dog 2 752 i striderna, de flesta civila.