Slag om syriska Aleppo nära

Båda sidor rustar för ett avgörande

NYHETER

De syriska rebellstyrkorna gjorde sig på fredagen redo för ett avgörande slag om Aleppo, samtidigt som USA varnade för att den syriska armén förbereder sig för en massaker i landets största stad.

Den syriska armén har skickat förstärkning till staden och en säkerhetskälla säger till AFP att offensiv kan komma redan på fredagen.

– Specialstyrkor utplacerades under onsdagen och torsdagen i stadens utkanter och fler soldater har anlänt för att delta i motoffensiven på fredag eller lördag, säger källan i Aleppo.

På torsdagen rasade strider i staden, i delar av Damaskus och på flera andra platser. Minst 121 människor ska ha dödats, bland dem 64 civila, 24 regeringssoldater och 25 rebeller.

Även rebellerna har skickat förstärkning till Aleppo. En källa uppskattar att mellan 1 500 och 2 000 rebellsoldater anlänt från andra håll i landet för att förstärka de omkring 2 000 som redan finns i staden.

En syrisk parlamentsledamot som representerar provinsen Aleppo meddelar på fredagen att hon lämnar regimen, rapporterar Reuters.

– Jag har korsat gränsen till Turkiet och har hoppat av denna tyranniska regim...på grund av repressionen och den barbariska tortyren mot ett land som kräver ett minimum av rättigheter, säger Ikhlas al-Badawi, den enda parlamentsledamoten som hoppat av, till arabiska Sky News.

Parlamentet, som domineras av president Bashar al-Assads Baath-parti, valdes i maj i ett av oppositionen kritiserat val.

TT-AFP