Modig kvar på Kuba

Ännu oklart när KDU-ordföranden kan flyga hem

NYHETER

Det är forfarande oklart när KDU:s förbundsordförande Aron Modig får lämna Kuba.

Anledningen är att polisen vill ha honom tillgänglig för utredningen av den dödsolycka som han var inblandad i under söndagen.

– Vi hoppas att representanter från ambassaden kommer att kunna träffa honom under dagen eller morgondagen, säger Jenny Häggmark på UD:s presstjänst.

Det fortfarande ingen som vet när KDU:s förbundsordförande Aron Modig, 27, får lämna Kuba.

Polisen vill ha honom tillgänglig för utredningen av olyckan som dödade den kubanske regimkritikern Oswaldo Payá och dennes kollega Harold Cepero i söndags.

–Myndigheterna där hävdar att han måste vara tillgänglig för polisutredningen, så vi vet inte när han kan resa hem, säger Catarina Axelsson, på UD:s presstjänst.

Under torsdagen fick representanter från den svenska ambassaden i Havanna träffa Modig, och UD har förhoppningar om att man skall kunna träffa honom igen under lördagen.

–Han mår efter omständigheterna bra och har blivit väl behandlad, säger Jenny Häggmark på UD:s presstjänst.

Modigs förbundskamrater går också i väntans tider. Enligt den ursprungliga resplanen skulle Aron Modig lämnat Kuba under torsdagen, och nu hoppas KDU att ett nytt hemresedatum sätts inom kort.

–Vi vet att han hålls kvar på mirgrationsmyndighetens centrum, men vi har ingen aning om när han kan resa hem. Jag hoppas att vi får klarhet i det här så snart som möjligt, säger Christian Carlsson, ungdomsförbundets andre vice ordförande.