Stort pådrag efter försvunnen 19-åring

Foto: PRIVAT
FÖRSVUNNEN Den 19-åringe dansken har varit saknad i Norrbottensfjällen sedan i onsdags. Ett trettiotal personer har sökt efter honom, men utan framgång.
NYHETER

Militär och polis söker dygnet runt efter försvunna dansken i Norrbottensfjällen.

Nu släpper polisen bilder på mannen och vädjar om hjälp från allmänheten.

– Vi har inte hittat ett enda spår, vilket är märkligt, säger Erik Johansson, vakthavande på polisen i Norrbotten.

Ett 30-tal personer söker febrilt efter den 19-årige dansk som försvann på fjället i onsdags. Militär, polis, hundförare, helikoptrar och motorcyklister deltar i sökningsarbetet. Mannen har inte setts till sedan han lämnade sin reskamrat och begav sig ensam ut för att bestiga en bergstopp i Ritsemområdet. Vid 20-tiden larmade kamraten polisen eftersom han inte kommit tillbaka.

– Han lämnade all utrustning på plats för att göra en lättare toppbestigning. Sedan dess har vi inte ett spår efter honom. Jag talade just med några hundförarna - de tycker att man borde hittat något spår, säger Erik Johansson.

Söker dygnet runt

Helikoptrarna rör sig över ett flera kvadratmils stort område, sökandet på marken koncentrerar sig kring stigar och kända vandringsleder. Arbetet har försvårats av dålig sikt, dimma och låga moln vilket tvingat helikoptrarna ner på marken. 

– De senaste rapporterna jag fått gör gällande att sikten nu är bra. Tre helikoptrar är ute och letar, vi söker dygnet runt och tänker fortsätta i samma styrka hela helgen, säger Erik Johansson.

"Han är van vid naturen"

Polisen har tät kontakt med dansk polis och familjemedlemmar till de båda danska turisterna är på väg upp till området.

– Papporna till de båda är på väg nu. Eftersom det inte är någon hård fjällmiljö är vi hoppfulla. Vi tror att han har gått vilse men han är van vid naturen, säger en familjemedlem till danska bt.dk.

ARTIKELN HANDLAR OM