Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Bonnier ville stoppa TV 4

”Kalla fakta” om Walther Sommerlath skulle bli jobbigt – på kungamiddagen

TV4-ägaren Hans-Jacob Bonnier försökte stoppa kanalens granskning av drottning Silvias pappa.

Han fruktade att hans nära vänskap med kungen skulle bli lidande om programmet sändes.

Det avslöjar nu TV4:s förre vd Jan Scherman som sommar- pratar i P1 i dag.

– Det där skulle bli jobbigt eftersom han skulle på en middag till helgen med kungen och drottningen, säger han till Aftonbladet.

TV4:s ”Kalla fakta” vållade en våldsam debatt när deras granskning av Silvias pappa Walther Sommerlath och hans medlemskap i nazistpartiet sändes hösten 2010. I sitt sommarprogram i Sveriges Radios P1 i dag avslöjar förre TV4-chefen Jan Scherman att en styrelsemedlem i ägarfamiljen Bonnier gjorde sitt yttersta för att stoppa reportaget.

I samband med att en trailer för programmet hade börjat visas fick Jan Scherman ett samtal från kungens nära vän Hans-Jacob Bonnier.

”Djup vänskap” med Silvia

– Han undrade om det var nödvändigt att sända det utannonserade programmet. Alla visste väl redan vad drottningens pappa hade haft för sig under kriget, säger han i dagens ”Sommar”.

Hans-Jacob ska ha hänvisat till sin långa vänskap med kungen och sin hustrus djupa vänskap med drottningen.

– Det där skulle bli jobbigt eftersom han skulle på en middag till helgen tillsammans med kungen och drottningen, säger Scherman till Aftonbladet.

Vänskapsbanden mellan Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier, 64, och Carl XVI Gustaf knöts redan i slutet av 1950-talet. Under ett seglarläger i Sandhamn lärde de känna varandra och har sedan fortsatt att träffas både i privata och officiella sammanhang. Och när Hans- Jacob fyllde 50 år gästade kungen och drottningen utklädda till oljeshejker.

2007 tog Bonnier-imperiet i en miljardaffär kontroll över hela TV4 och Hans-Jacob fick genom sitt styrelseuppdrag ägaransvar för kanalen. Att en ägare nu försökte gå in och styra en publicering för att undvika sociala pinsamheter chockade Scherman.

– Jag ringde upp och förklarade varför det var ett i högsta grad olämpligt telefonsamtal.

Scherman ringde sin chef och berättade vad som hade hänt.

”Ett maktkomplex”

– Jag blev uppringd av Carl-Johan Bonnier som väldigt tydligt tog avstånd från vad Nisse Bonnier hade sagt men att han sa att inte kunde ha koll på vad hans släktingar höll på med.

Jan Scherman ser händelsen med ”Nisse” Bonnier som ett tecken på vad han kallar ett ”rojalistiskt maktkomplex”.

– Det här ska man inte förledas att tro bara handlar om kungens festkompisar eller barndomskompisar. Jag tycker att incidenten med Nisse Bonnier är en del av det här rojalistiska makt- komplexet.

– Där personer inom media, industrin och säkerligen inom det politiska systemet utgör ett informellt nätverk som understödjer monarkin. Det måste granskas så att det blir synligt och tydligt för allmänheten.

Aftonbladet har sökt Hans- Jacob Bonnier, styrelseordförande Carl-Johan Bonnier och vd Jonas Bonnier för kommentarer. Ingen av dem har svarat på Aftonbladets frågor.

Silvias fars nazi-band avslöjades

Hösten 2010 sände ”Kalla fakta” sin granskning av Silvias pappa, Walther Sommerlath, och hans agerande under andra världskriget. De kunde avslöja hur han genom den så kallade ariseringen tagit över en judisk affärsmans fabrik till underpris.

Efter reportaget skickade Silvia ett brev till TV4:s vd Jan Scherman där hon uttryckte kritik mot ”Kalla faktas” inslag. Hon inledde också en egen granskning av sin familjs historia som kom fram till att hennes pappa hjälpt den judiske affärsmannen att fly till Brasilien. En slutsats som kritiserades i ett nytt inslag i ”Kalla fakta”.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet