Hårda strider när Al-Assad går till attack mot Aleppo

NYHETER

Regimen i Syrien har inlett sin fruktade offensiv mot rebellerna i Aleppo.

Nattens granateld har under lördagen övergått i en storskalig attack - med syriska stridsvagnar och helikoptrar i spetsen.

Regimtrogna medier beskriver den pågående offensiven i Aleppo som "alla striders moder". Under natten skakades Aleppo av kraftig granateld.

"Är galenskap"

På lördagen svepte Al-Assads regim in i staden med stridsvagnar - uppbackade av attackhelikoptrar.

– Det började fyra på morgonen och åtta timmar senare är det fortfarande ett helvete. Detta är galenskap, sa en korrespondent till AFP.

Lördagens strider var koncentrerade till området Salaheddine, ett av de första områdena i Aleppo som rebellerna tog kontroll över, uppger AP. Enligt uppgifter från aktivister attackerar regimen området med helikoptrar, artilleribeskjutning och stridsvagnar. Strider rapporterades också pågå i Sakhour-området.

Rebellerna mobiliserar

Rebeller som samlats från olika hörn av Syrien, och andra länder, besvarade elden trots kraftigt militärt underläge.

– Kring 1 000 stridande har tagit sig hit för att hjälpa till, sa aktivisten Mohammed Saeed till AP.

Sedan en vecka tillbaka kontrollerar den syriska oppositionen delar av Aleppo, landets största stad. Nu är regimens mål att återta makten över staden, uppger AP. Många har fruktat för att offensiven kommer att bli brutal.

Ryssland till försvar

Under lördagen har det Assad-vänliga Ryssland uttryckt sin oro över situationen i Aleppo - men försvarar regimens offensiv.

– När den väpnade oppositionen ockuperar städer som Aleppo, där ännu en tragedi pyr vad jag förstår, är det inte realistiskt att vänta sig att regimen kommer att acceptera det, säger utrikesminister Sergej Lavrov enligt Interfax.

Det finns inga verifierade siffror över hur många som skadats. I morse uppgav oppositionella gräsrotsaktivister från Lokala samordningskommittéerna (LCC) att "tiotals" personer ska ha skadats av granater under natten. Samma organisation uppger att 23 personer ska ha dödats under dagen.

FAKTA

20 000 döda hittills

Upproret mot president al-Assads regim har pågått sedan mars i fjol och har, enligt Syriska människorättsobservatoriet, krävt över 20 000 dödsoffer. Regimen säger sig bekämpa terrorister.

Under lång tid har främst mindre orter skakats av upproren medan de rikare befolkningarna i storstäderna Damaskus och Aleppo har varit ovilliga att ansluta sig till protesterna. Nu har striderna nått även dem. (TT)