”Breivik kommer ut igen”

NYHETER

Anders Behring Breivik kommer att komma ut i samhället igen.

Det menar hans advokat, Geir Lippestad.

– Vare sig han döms till fängelse eller psykvård kommer han förr eller senare att bli släppt, säger han till norska NRK.

Geir Lippestad har varit Breiviks advokat sedan massmördaren greps efter terrorattentatet i Oslo och på Utøya den 22 juli förra året. I en intervju med norska NRK säger han att norrmännen måste förbereda sig på att Breivik en dag kommer att komma ut i samhället igen.

– Vi har ju inte livstidsstraff i Norge. Nu hänger det på om han döms till fängelse eller överförs till psykiatrisk vård. Men i båda fallen är ju tanken att han ska tillbaka till samhället någon gång, när det händer blir det sannolikt som fullvuxen eller rentav gammal, säger han i intervjun.

Skriver tio timmar om dagen

Breivik spenderar mellan åtta och tio timmar varje dag med att skriva brev från sin fängelsecell. Sedan brev- och besöksförbudet upphävdes har han fått omkring 600 brev. Enligt NRK arbetar han nu på att rekrytera anhängare till sin organisation som han skrivit om i manifestet. Lippestad menar att det är oförenligt med Norges rättsystem att ta ifrån honom möjligheten att skriva.

– Jag tror inte det är så farligt. Det är farligare att sopa hans synpunkter och de högerextrema tankarna under mattan och säga att de inte existerar, säger han.

"Försökt förstå vad som ligger bakom"

Lippestad gjorde klart från början att han betraktade uppdraget att försvara Breivik som väldigt tungt - men han menar att det aldrig varit hans uppgift som advokat att försöka omvända honom.

– Det finns det andra som måste göra. Jag har försökt att förstå vad som ligger bakom, varför han har dessa tankar, säger han till NRK.

Under året har han ägnat mycket tid åt att försöka förstå varför Breivik inte kan se enskilda personer, utan kategoriserar alla i stora grupper. 

– Det är skrämmande att kategorisera andra människor på det sättet som Breivik gör, men det gör alla människor. Vi tror att vi är bra på att undvika kategoriseringar men talar dagligen om romer, muslimer och alla som bor på Grönland som olika grupper, säger han.

Lippestad kommer vara Breiviks advokat fram till domen faller den 24 augusti eller fram till 2013 om domen överklagas.

ARTIKELN HANDLAR OM