Mystiska husmarodörer sprutade vatten

Foto: Krister Hansson
VITTNE Grannen Maria Andersson såg två okända gärningsmän i närheten av de hus som fylldes vatten.
NYHETER

ÄNGELHOLM/MUNKA-LJUNGBY. De mystiska marodörerna borrade hål i fönsterkarmarna, stack in vattenslangar och sprutade in mängder av vatten.

Två familjer fick sina hus totalförstörda – båda tillhör Jehovas vittnen.

– Jag är helt övertygad att det finns ett samband mellan attentaten, säger polisens inre befäl Nils-Erik Svensson.

Rikets sal i Ängelholm.

Anders Tall är ledare för Jehovas vittnens östra församling i Ängelholm och en av de som natten till i förrgår fick in mängder av vatten i sin bostad.

– Det är riktigt att även den andra drabbade familjen tillhör samma församling, bekräftar han.

I övrigt vill han inte uttala sig om attentaten. Han var i går fullt sysselsatt med att rädda vad som räddas kunde ur villan i centrala Ängelholm.

– När räddningstjänsten kom dit sprutade vattnen ut genom källarfönstret, säger polisens inre befäl, Nils Erik Svensson. Båda husen betraktas som totalförstörda.

Borrat hål

– Gärningsmännen har borrat hål i fönsterkarmarna. Sedan har de letat upp familjernas vattenslangar och stuckit in dem i hålen. Därefter har de öppnat kranarna för fullt.

– Det handlar helt klart om samma gärningsmän på båda platserna. Det är samma ovanliga tillvägagångssätt och dessutom finns ju en koppling mellan de drabbade.

Ingen av familjerna var hemma när attentatsmännen slog till. Det är sju kilometer mellan villorna.

– Det var en granne som upptäckte det hos oss, säger Hilmar Vidarsson i Munka-Ljungbytill HD.

Vattnet hade runnit

Familjen åkte i går hem och inspekterade förödelsen.

– Det känns inte bra. Vi kan inte bo i huset.

Hans granne berättar för Aftonbladet att han var ombedd av familjen att se efter deras hus medan de var bortresta.

– På lördagen gick jag upp på garageinfarten, då såg jag hur vatten hade runnit på utsidan av gaveln, säger han till Aftonbladet.

– Jag upptäckte slangen och förstod vad som hänt. En granne hade en nyckel som passade till vattenkranen så vi kunde stoppa flödet.

Mitt emot familjen Vidarsson bor Maria Andersson.

– I fredags kväll, vid skymningsdags, såg jag två killar i deras trädgård. Jag stod bakom gardinen och iakttog dom. Båda hade jeans och såg lite halvkonstiga ut. De stod mitt emot varandra och pratade kort, sedan försvann de runt hörnet till baksidan av grannens hus.

Svart Volvo

– Redan tidigare på kvällen hade jag och min man observerat en svart Volvo som cirkulerade runt här. Den körde fram och tillbaka här utanför och var också nere på gatan bakom grannes hus.

Hon säger sig ha sett samma bil några gånger tidigare den senaste tiden.

Båda attentaten upptäcktes först på i förrgår och då hade vattnet hunnit orsaka stora skador.

– Båda husen betraktas som totalskadade. Det var inte mycket vi kunde göra på plats. Vi larmade polis och restvärdesutredare. Han kunde bland annat konstatera att vattnen runnit genom bjälklaget och ner i källaren, säger Louise Hoff, räddningsledare på brandkåren i Ängelholm.

”Såg för jävligt ut”

Maria Andersson har kort varit inne i huset i Munka-Ljungby för att prata med polisen.

– Det såg för jävligt ut. Det var det fortfarande vatten på golven. Det är fruktansvärt att något sånt här ska drabba en så varm och trevlig familj som våra grannar.

ARTIKELN HANDLAR OM