”Fullskaligt gatukrig” pågår i Aleppo

NYHETER

Striderna fortsätter rasa i Aleppo – Syriens största stad.

I dag vädjade de allt mer desperata rebellerna om tyngre vapen från utlandet.

– Vi vill ha vapen vi kan stoppa stridsvagnar och flygplan med, säger SNC:s svensk-syriske ledare Abdulbaset Sieda, till Reuters.

Med stridsvagnar och tungt artilleri fortsatte Bashar Al-Assads regim på söndagen attackera de rebellstyrda områdena i Aleppo. Under helgen har explosioner hörts dygnet runt i 2,5-miljonersstaden.

Ber om hjälp

Enligt aktivister kontrollerar oppositionen fortfarande stora delar av Aleppo, uppger AP. Båda sidor hävdar att de ryckt framåt, men en AFP-korrespondent säger att rebellsidan i stor sett lyckats slå tillbaka arméns första anfall.

Syriska människorättsobservatoriet beskriver situationen i staden som ett "fullskaligt gatukrig", uppger AFP.

Vädjar om flygförbud

Trots det börjar regimens tunga attack tära på rebellerna. På söndagen gick Syriens största oppositionsgrupp, Syriska nationella rådet (SNC) ut med en vädjan till omvärlden.

– Om det internationella samfundet inte kan agera borde de stötta oppositionen med antitanks-vapen, missiler och luftvärnskanoner, säger Abdulbaset Sieda enligt AP.

 Samtidigt ber Fria syriska arméns befälhavare för Aleppo, överste Abdel Jabbar al-Oqaidi, om en flygförbudszon, uppger AFP.

Brist på mat

I takt med att rädslan för en massaker - eller en massiv slutstrid - i Aleppo har allt fler invånare flytt staden. FN uppger att 200 000 personer har lämnat staden. Enligt uppgifter till AP börjar det råda stor brist på de allra viktigaste förnödenheterna. Nu säljs varor som bröd, bränsle och gas till höga priser på svarta marknaden.

– Livet i Aleppo har blivit outhärdligt, bombningarna pågår dag och natt, varenda dag, säger en man som bor i Aleppo till AP.

Utlovar slutstrid

Från den syriska regeringens sida lovade man på söndagen att krossa upproret i landet. Efter ett möte med sin iranske kollega lovade Syriens utrikesminister Walid al-Muallem ett avgörande slag i Aleppo.

– Jag försäkrar er, deras komplott kommer att misslyckas, sa han enligt Reuters.

192 personer, majoriteten av dem civila, har dödats i Aleppo under den gångna vecka, uppger aktivistgruppen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.