Frankrike kallar till akut möte om Syrien

Hårda strider i Aleppo – 200 000 på flykt

NYHETER

Aleppo. Frankrike, som tar över ordförandeskapet för FN:s säkerhetsråd den 1 augusti, kommer snarast att kalla till ett akut ministermöte om Syrien, sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius enligt AFP.

Fabius kommer själv att leda mötet, enligt radiostationen RTL.

– Vi kan inte säga att det är ett internt problem, sade han och uttryckte samtidigt sina farhågor om att en ny massaker skulle kunna genomföras i staden Aleppo, där regimen i lördags inledde en offensiv mot rebellstyrkorna.

Enligt säkerhetskällor i Damaskus har regimtrupper återintagit delar av Salaheddin-distriktet i Aleppo, som tidigare hållits av rebeller, uppger AFP.

En överste i Fria syriska armén, Abdel Jabbar al-Oqaidi, dementerade uppgifterna och sade att rebellerna förstört fyra av regimens stridsvagnar.

Den syriska armén hävdar att den återerövrat ett distrikt i Syriens största stad Aleppo efter hårda strider mot rebellerna, som fortsatt har kontroll över delar av staden trots att de drivits ut ur Damaskus.

En armétalesman sade på söndagskvällen att stadsdelen Salaheddin i centrala Aleppo återtagits.

– Om några dagar kommer Aleppo att vara trygg igen, sade han.

200 000 människor har flytt staden de två senaste dagarna.

USA:s utrikesminister Leon Panetta sade under sin resa till Mellanöstern på söndagen att president Bashar al-Assads angrepp på Aleppo kommer att bli "spiken i hans kista".

Panetta sade att den syriska krisen fördjupas och att president Assad skyndar mot sin undergång.

– Vad Assad har gjort mot sitt eget folk och vad han fortsätter att göra mot sitt eget folk tydliggör att hans regim nått en slutpunkt. Den har förlorat sin legitimitet. Det är inte längre en fråga om den kommer att falla, utan när, sade han.

Panetta besöker på sin resa Tunisien, Egypten, Israel och Jordanien.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM