Pussy Riot inför rätta

1 av 7 | Foto: AP
Punkbandet Pussy Riot riskerar flera år i ryskt fängelse.
NYHETER

Under måndagen inleddes den första förhandlingsdagen i rättegången i Moskva mot de tre medlemmarna i det ryska punkbandet Pussy Riot.

De riskerar upp till sju års fängelse för "huliganism", efter att ha hållit en regimkritisk konsert i Frälsarkatedralen i Moskva i våras.

Trion har suttit häktad sedan i mars.

Opinionen delad

Fallet har fått mycket internationell uppmärksamhet, och delat opinionen på hemmaplan då det utvecklats till ett politiskt prestigefall för både president Vladimir Putin och oppositionen.

Salen i Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva var fullsatt när förhandlingarna inleddes.

De tre punkbandsmedlemmarna Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj och Maria Alekhina sitter i det glasbås som är avsett för de svarande.

– Det här var inget brott. De borde inte sitta bakom galler. Det här visar att vi inte lever i den demokratiska stat vår konstitution talar om, utan i en polisstat, säger en av punkbandets supportrar, Vitalij Zalomov, till AFP utanför domstolen.

Dömd till fängelse

Ironiskt nog är domstolen densamma som 2010 utfärdade den andra domen mot Rysslands rikaste man, den välkände Putinkritikern Michail Chodorkovskij. Han dömdes till fängelse för förskingring och skattebrott, men många anser att det var politiska skäl som motiverade domen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM