Polisman bara tio meter bort

1 av 2 | Foto: DENNIS MEISNER
brunnit tre nätter i rad Polisen är övertygad om att branden i sommarhuset var anlagd.
NYHETER

YSTAD. En polisman stod bara tio meter från pyromanen när han tände eld på hamncaféet i Ystad.

– Kollegan släckte elden och mannen greps ett hundratal meter därifrån, berättar spaningsledare Mikael Björk.

Trots att den 62-årige tysken togs på bar gärning nekar han.

Sedan förra tisdagen har polisen följt efter den 62-årige tysken. Man misstänkte att han kunde vara den pyroman som härjat i Ystad den senaste tiden.

Efter en brand i ett fritidshus i Ystad Sandskog förra helgen fick polisen tips om en man som setts cykla i området strax innan branden upptäcktes.

– Nu vet vi att det var tysken som vittnena såg, berättar Mikael Björk. Vi har också vittnen som sett en äldre man i Nybrostrand där det brann följande natt.

Sökt nya objekt

När polisen började skugga mannen hittade man också hans boplats.

 – Han har bott i ett mindre kupoltält nere vid hamnen. Vi vet ännu inte hur länge han tältat där, men själv uppger han att han varit i Ystad i närmare tre veckor.

– Vi har också sett hur han nattetid sökt sig till äldre byggnader, restauranger och liknande. Vi tror att han sökt nya objekt att tända eld på. Hans beteende gjorde honom än mer intressant.

Natten till söndagen var flera patruller ute i centrala Ystad för att ha koll på mannen.

– Han var bland annat och kollade en äldre träbyggnad på Norra Promenaden innan han drog sig ner mot hamnområdet.

Mörkerkikare

Med hjälp av bildförstärkare, en slags mörkerkikare, kunde de ha koll på mannen när han gick fram till hamncaféet.

På nära håll såg en polisman hur 62-åringen stoppade in papper och annat material i dörrkarmen på restaurangens baksida.

– Han tände eld och det var öppen låga när polismannen sprang fram och släckte elden, berättar Mikael Björk. Flera patruller fanns i närheten och mannen greps ett hundratal meter från platsen.

Mannen är tidigare känd av polisen.

Tidigare dömd

– Han bor i Tyskland men är periodvis i Ystad. Han är dömd här ett par gånger tidigare för bland annat olaga intrång, stölder och vapenbrott. Vid ett tillfälle tog mannen sig in i en stuga som var till salu och bosatte sig i den.

– Vad vi vet är han inte dömd för brott i sitt hemland, säger biträdande polischef Thomas Servin.

Polisen har heller inte hittat någon koppling mellan 62-åringen och gryningspyromanen Ulf Borgström som misstänkts för ett hundratal bränder, många av dem i Ystad. Borgström avtjänar nu ett åttaårigt fängelsestraff för grov mordbrand.