Mamma anklagad för mordförsök på sonen

Foto: Peter Wixtröm
Mamman tog sin son i famnen och hoppade från en bro vid Slussen i Stockholm.
NYHETER

Den 33-åriga kvinnan såg ingen annan utväg än att hoppa från bron.

I famnen hade hon sin tre månader gamle son.

Polisen rubriceras det som mordförsök.

Barnvagnen stod kvar vid broräcket vid Slussen i Stockholm. På gatan nedanför den värsta mardrömmen.

I lördags vid 9-tiden tog kvinnan sitt barn i famnen och gjorde ett hopp till marken tolv meter ned. Bägge fördes till sjukhus där båda enligt uppgift fortfarande vårdas.

– Det medicinska läget för kvinnan och barnet är att de är under avancerad medicinsk vård och vi har inte kunnat hålla några förhör med henne. Innan dess är det omöjligt att säga varför det här har inträffat. Hon blev formellt gripen när hon omhändertogs av ambulans. Livräddande åtgärder får naturligtvis gå före, säger Kjell Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen.

Självmord som blev mordförsök

Åklagare rubricerar händelsen som mordförsök och kvinnan kommer att höras när hon är frisk nog.

– Vi måste få en chans att prata med kvinnan. Vi får hoppas att det inte slutar så tragiskt att båda avlider, säger Kjell Lindgren.

Ett vittne som passerade kvinnan precis innan hon hoppade mår fortfarande dåligt av synen.

– Jag var ute och powerwalkade och såg kvinnan stå där med sitt barn. Hon hade en barnvagn bredvid sig. Jag tänkte att det såg konstigt ut, hon stod där själv och jag fick bara en konstig känsla. Jag tittade på henne och hon tittade tillbaka. Sedan fortsatte jag att gå. När jag var 100 meter bort vände jag om och då var hon borta.

Han sprang tillbaka och tittade ned på vägen, som går ut mot Söder Mälarstrand.

– Jag såg inga livstecken från barnet, men kvinnan levde.

FAKTA

Förlossningsdepression drabbar en av tio

En av tio kvinnor drabbas av depression i samband med förlossning och amning, så kallad postnatal depression. Depressionen kan uppträda när som helst under det första halvåret efter förlossningen, men även under graviditeten.

En betydligt djupare depression efter förlossning kallas postpartum psykos - och den kan få kvinnan att vilja ta sitt och även barnets liv.

– Det är ett väldigt allvarligt tillstånd. Det handlar om att man blir psykotisk, hör röster och förändrad i sin person. Kvinnan kan vilja ta livet av sig själv och inte sällan att hon vill ta med sig barnet som i det här fallet. Det betyder inte att kvinnan vill skada sitt barn men den psykiska sjukdomen är så allvarlig att den tar över, säger Karin Pettersson, överläkare och chef på förlossningsavdelning på Karolinska i Huddinge.

Förekomsten av postpartum psykos drabbar en promille av alla nyförlösta kvinnor i Sverige. Risken att återsjukna är 25 procent. 

Källa: Vårdguiden, Karin Pettersson , överläkare och chef på förlossningsavdelning på Karolinska Huddinge.