Höga syriska militärer hoppar av

NYHETER

Aleppo. Ytterligare en syrisk brigadgeneral har hoppat av, rapporterar AFP. Det rör sig om biträdande polischefen i Latakia, i västra Syrien, som under natten mot måndagen flydde till Turkiet. Ytterligare 11 officerare följde med honom, enligt turkiska myndigheter.

Frankrike, som tar över ordförandeskapet för FN:s säkerhetsråd den 1 augusti, kommer snarast att kalla till ett akut ministermöte om Syrien, sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius enligt AFP.

Fabius kommer själv att leda mötet, enligt radiostationen RTL.

– Vi kan inte säga att det är ett internt problem, sade han och uttryckte samtidigt sina farhågor om att en ny massaker skulle kunna genomföras i staden Aleppo, där regimen i lördags inledde en offensiv mot rebellstyrkorna.

Enligt säkerhetskällor i Damaskus har regimtrupper återintagit delar av Salaheddin-distriktet i Aleppo, som tidigare hållits av rebeller, uppger AFP.

En överste i Fria syriska armén, Abdel Jabbar al-Oqaidi, dementerade uppgifterna och sade att rebellerna förstört fyra av regimens stridsvagnar.

Den syriska armén hävdar att den återerövrat ett distrikt i Aleppo efter hårda strider mot rebellerna, som fortsatt har kontroll över delar av staden trots att de drivits ut ur Damaskus.

En armétalesman sade på söndagskvällen att stadsdelen Salaheddin i centrala Aleppo återtagits.

– Om några dagar kommer Aleppo att vara trygg igen, sade han.

200 000 människor har flytt staden de två senaste dagarna.

USA:s försvarsminister Leon Panetta sade under sin resa till Mellanöstern på söndagen att president Bashar al-Assads angrepp på Aleppo kommer att bli "spiken i hans kista".

Panetta sade att den syriska krisen fördjupas och att president Assad skyndar mot sin undergång.

– Vad Assad har gjort mot sitt eget folk och vad han fortsätter att göra mot sitt eget folk tydliggör att hans regim nått en slutpunkt. Den har förlorat sin legitimitet. Det är inte längre en fråga om den kommer att falla, utan när, sade han.

Klyftan mellan västländerna och Ryssland i Syrienfrågan är inte så stor som den verkar, enligt Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.

– Vi utgår alla från att det värsta som kan hända är ett fullskaligt inbördeskrig i Syrien, säger han till den brittiska tidningen The Times, enligt AFP.

– Ryssland, USA och Storbritannien står inte så långt ifrån varandra som det ibland antyds.

Ryssland har stoppat förslag i FN:s säkerhetsråd om sanktioner mot den syriska regimen, och väst anklagar ofta Ryssland för att skydda al-Assad. Men enligt Medvedev är det Ryssland som har en balanserad syn på konflikten i Syrien och västländerna som valt sida och stödjer rebellerna. Rysslands position är att syriernas framtid måste avgöras av syrierna själva, utan andra länders inblandning.

– Jag vet inte exakt hur den politiska balansen kommer att se ut, och vilken position al-Assad kan ha.... Det måste det syriska folket bestämma.

TT-Reuters