Experten: Vanligaste motivet är svartsjuka

NYHETER

17 kvinnor misshandlas till döds varje år.

Den absolut vanligaste ­orsaken: att de vill lämna ­sina män.

Mikael Rying är kriminolog på Mittuniversitet i Sundsvall och har ägnat de senaste 20 åren åt att forska kring dödligt våld i Sverige.

– När det handlar om män som dödar kvinnor är det ­vanligaste motivet svartsjuka. Det sker ofta i hastigt mod och i en sluten miljö där det inte finns vittnen som kan ingripa.

17 fall – varje år

I Sverige misshandlas i genomsnitt 17 kvinnor till döds varje år.

– I omkring hälften av de morden har det funnits hot om våld i relationen sedan ­tidigare. Man ska också komma ihåg att det inte är vilka Svenssons som helst som gör det här, i 90 procent av fallen har männen en psykisk ­störning och är socialt marginaliserade på många sätt, ­säger Mikael Rying.

– I 60 procent av fallen är orsaken att kvinnan vill lämna mannen. De allra flesta män klarar av en separation men inte alla.

Är tidigare dömd

Den 39-åriga kvinnan i Tyresö vars man misstänks för mord hade sökt hjälp upprepade gånger hos polis och kvinnojouren. Mannen är dömd för kvinnomisshandel av samma kvinna och han har även erkänt en misshandel från 2002.

Den kvinnojour som hon vänt sig till är en av de nio som tvingas stänga i sommar, på grund av resursbrist.

– Har en kvinna väl tagit ­steget och lyft luren är det förödande när det ­inte finns ­någon hjälp att få, säger Malin Olsson, vice ­ordförande i ROKS.