Faran över vid misstänkt bilbomb i Oslo

Polisen stressade - massevakuering i centrala Oslo

NYHETER

En misstänkt bomb har hittats under en bil som körde in till amerikanska ambassaden i Oslo.

Ambassaden och slottet har evakuerades och i slottsparken vimlade det av polis, militär och gardister. Polisen bombgrupp åkte till platsen och omkring klockan 13.30 konstaterades det att det misstänkta föremålet var ofarligt.

Enligt polisen ska avpärrningarna vid klockan 13.30 vara hävda och faran över.

– Avspärrningen är hävd och människor kan återvända till byggnaderna. Föremålet som hittades under bilen är ett ofarligt föremål, men vi vet fortfarande inte vad det var för något. Vi undersöker fortsatt det, säger Jörn Jörgensen, vid kommunikationsenheten.

Larmet från USA:s ambassad i Oslo kom till polisen klockan 11.22 på tisdagen.

Den misstänkta bomben hittades under en bil på Henrik Ibsens gate, bekräftar norsk polis för Aftonbladet.

Polisens bombgrupp är på plats, skriver VG.

Även militär och ambulans- och brandförsvaret finns i området. Beväpnade styrkor är på plats på Karl Johan och hela vägen upp mot slottet.

Flera byggnader utryms

Ambassaden, slottet och Nationalteatern är utrymd. Alla byggnader inom en radie på en halv kilometer från ambassaden evakuerades efter larmet. Enligt uppgifter till Aftonbladet har avspärrningarna omkring klockan13 utvidgats ytterligare 100 meter.

Räddningstjänsten har skickat stora styrkor.

Polisen har lagt ut meddelande på twitter om att de inte kan ge någon information i nuläget på grund av det allvarliga läget. Även brand- och räddningstjänsten har twittrat om ett misstänkt objekt utanför amerikanska ambassaden.

"Alla skulle bort"

Ögonvittnet Stian Brækken är vid slottsparken.

– Plötsligt kom polisen och ville att alla skulle bort från slottsparken. De verkade väldigt stressade, säger Stian Brækken till VG.

Operationsledaren Martin Todnem vid Oslo polis säger till Aftonbladet att det är bråttom att spärra av. Lokaltrafiken i området är avspärrad och tunnelbanan som ligger i närheten är avstängd för trafik.

Slottet evakuerat

– Vi säger till människor att de ska ta sig bort från området, både de i byggnader runt omkring och de som befinner sig på gatorna, säger Martin Todnem.

Enligt uppgift ska kungafamiljen inte befinna sig på slottet.

– Vi evakuerade de besökande på slottet när vi fick veta vad som hänt. Ingen i kungafamiljen befinner sig på slottet, säger Marianne Hagen, kommunikationschef vid slottet, till NRK.no.

Nära statsministerns tjänstebostad

Statsministerns tjänstebostad ligger på Parkvägen bakom slottet. Hur situationen är där är enligt VG oklart.

Polisens kommunikationsenhet hoppas nu att alla har lämnat byggnaderna i det avspärrade området.

– Det är påbud på att alla ska lämna byggnaderna.

UD avvaktar evakuering

UD har ännu inte evakuerats, trots att det ligger precis på gränsen för avspärrningsområdet.

– Vi följer polisens råd om evakuering. Huvudkontoret är inte evakuerat, men vi har några anställd inom det avspärrade området och de arbetar inte. Här arbetar vi som vanligt, säger Hanne Melfald, pressansvarig för norska UD, till Aftonbladet.

Upptäcktes av säkerhetspersonal

Det var ambassadens säkerhetspersonal som upptäckte det misstänkta föremålet under en bil som körde in till ambassaden.

– Jag känner inte till vilken typ av bil det är, men vi har kontroll på föraren, säger Johan Fredriksen vid polisen i Oslo.

Det är helt stopp i trafiken på Henrik Ibsens gata.

Enligt NRK har polisen vid flera tillfället utvidgat avspärrningarna i området.

Räddningscentralen för södra Norge skickar just nu en Sea King-helikopter till Oslo för att bistå i beredskapen.

Ordinarie polishelikoptrar finns redan i luften i området.

Flytt av ambassad

De amerikanska myndigheterna har under en längre tid velat flytta ambassaden till de västra delarna av Oslo, Huseby, eftersom de ansett att säkerhetsläget har varit bekymmersamt. Boende i Huseby har dock protesterat av rädsla för eventuella terroristhot.

De amerikanska myndigheterna har emellertid fått igenom en flytt och till hösten kommer en ny byggnad att börja byggas. Den beräknas stå klar om cirka tre år.

Texten uppdateras