Dewanis fortsatt sjuk – utreds på nytt

1 av 9
Anni Dewani var på smekmånad i Sydafrika med sin nyblivne make Shrien när hon kidnappades och mördades. Enligt åklagaren var det maken som beställt mordet.
NYHETER

LONDON. Shrien Dewani tar starka antidepressiva mediciner och det finns fortfarande stor risk att han tar livet av sig. 
Det fick en domstol i London höra idag. 
Två läkare har på sig till mitten av september att utreda den misstänkta mördarens hälsa inför en kommande utlämning till Sydafrika.

Shrien Dewani framträdde inte i rätten i London i dag. Han har begärts utlämnad till Sydafrika misstänkt för att ha beställt mordet på sin svenska fru Anni under parets bröllopsresa i landet, men har hittills ansetts för sjuk för att kunna utlämnas.

För sjuk för att närvara

Hans sjukdomstillstånd uppgavs också vara anledningen till att han slapp närvara under dagens förhandling. 
- Han lider av en svår kombination av posttraumatiskt stressymdrom och depression, sa hans försvarare Clare Montgomery och bekräftade att han fortfarande tog starka antidepressiva mediciner.

Åklagarens krav

Dewanis representanter har begärt att hans fall ska ajourneras i 12 månader för att tillåta ett långsamt tillfrisknande. 
Men åklagaren Hugo Keith, som företräder Sydafrika, begärde å sin sida ett nytt läkarutlåtande från ett expertvittne för att ta reda på exakt hur lång tid Dewani kan väntas behöva för att bli tillräckligt frisk för att kunna utlämnas. 

Ajournerades

Domaren Howard Riddle ville också få nya uppdaterade rapporter kring Shrien Dewanis hälsa. Därför ajournerade han fallet till mitten av september och bad båda sidor att då återkomma med nya läkarutlåtanden.

FAKTA

Detta har hänt

Den sjunde november 2010 landade de nygifta i Kapstaden. De hoppade direkt på ett annat plan, och tillbringade fyra nätter i Krugerparken.

Den 12 november landade de på nytt i Kapstaden och kördes av chauffören Zola Tongo till sitt femstjärniga hotell, Cape Grace.

Den 13 november bestämde sig paret för att äta på Mzoli's BBQ restaurant, efter att kocken Jamie Oliver rekommenderat den i en tidning. De kördes dit av av Zola Tongo.

Shrien Dewani hävdar sedan att hans hustru ville ”se slummen” och de körde runt i kåkstaden sent på kvällen. Då ska två beväpnade män ha kidnappat Anni, slängt ut Shrien och chauffören, och kört iväg.

På morgonen den 14 november hittades Anni Dewani död i bilen, skjuten i nacken.

Den 17 november greps Xolile Mnguni, misstänkt för delaktighet i mordet. Samma dag släpptes Annies kropp. Den fördes till London och sedan till Sverige, där hon kremerades och hennes aska spreds i Mariestad.

Den 19 november greps ytterligare två personer, Mziwamadoda Qwabe och chauffören Zola Tongo. Alla tre åtalades den 20 november för rån, kidnappning och mord.

Den 20 november bad polisen Shrien Dewani, som flugit hem till England med sin hustrus kropp, att återvända till Sydafrika för att hjälpa till med identifiering.

Den 25 november kom ett uttalande från Shriens familj att han var rädd för att återvända då han fruktade att man skulle anklaga honom för att ”rädda ansiktet” gällande rädda turister.

Den 3 december hävdade Xolile Mnguni och Mziwamadoda Qwabe att de misshandlats av polis.

Den 7 december gjorde Zola Tongo en uppgörelse i rätten och erkände sin delaktighet i mordet, men hävdade att han fått betalt av Shrien Dewani för att arrangera mordet.

Shrien Dewani har sedan dess kämpat mot att utlämnas till Sydafrika.