Reinfeldt deltar inte under Pride

NYHETER

Årets Pride är här och de flesta partier ställer sig positiva till veckan och den stora finalen på lördagen. Men vilka partiledare kommer att själva finnas på plats under veckan?

Aftonbladet försökte nå samtliga partiledare för att ställa frågan varför de ska delta alternativt varför de inte kommer att delta under Prideveckan.

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt kommer att gå i paraden samt delta i en utfrågning på fredagen som anordnas av RFSL och RFSL Ungdom.

– Paraden är en fin manifestation för jämställdhet oavsett vilken läggning du har. Steriliseringstvånget för transpersoner är en viktig fråga som det är bråttom med. Det är extremt anmärkningsvärt att det finns kvar, säger han.

Socialdemokraterna

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ska delta i en utfrågning, arrangerad av RFSL och RFSL Ungdom på onsdagen, men kommer inte att vara närvarande i paraden.

I ett mejl skriver Stefan Löfven att han uppskattar festivalen, både som politiskt forum och som kulturevenemang.

"Det är viktigt både att fira och värna den frihet och öppenhet som vi har uppnått, samtidigt som man uppmärksammar att det är mycket kvar att göra."

Han skriver vidare att det är viktigt att arbeta för att identifiera och bekämpa diskriminering av hbt-personer, bland annat genom information och lagstiftning.

"Vi tycker att hetslagstiftningen bör kompletteras till att omfatta även könsidentitet och könsuttryck för att öka skyddet för även gruppen transpersoner."

Miljöpartiet

Pappalediga Gustav Fridolin ska gå i paraden på lördag. Han har gått i paraden sedan han flyttade till Stockholm 1998. I år går han med hela familjen.

– Det handlar om vilken värld vi vill leva i. Jag vill att min dotter ska få växa upp som hon vill, säger han.

Hans kollega Åsa Romson har semester och enligt Miljöpartiet kommer hon inte att delta under Prideveckan.

Centern

Annie Lööf ska gå i paraden och kommer också att finnas på området i Tantolunden under veckan.

– Förutom att det är otroligt roligt, så går jag i paraden för att visa att friheten att älska vem man vill är så otroligt fundamentalt för mig och någonting jag stödjer och kämpar aktivt för, säger hon.

Folkpartiet

Jan Björklund kommer inte att delta i paraden på lördagen, på grund av en krock med högtidlighållande av Raol Wallenbergs 100-årsdag. Däremot kommer han att besöka festivalområdet under Prideveckan.

– Folkpartiet har länge kämpat för de här frågorna. Det är därför viktigt att partiet syns under Prideveckan, säger Jan Björklund via sin pressekreterare.

Kristdemokraterna

Göran Hägglund har semester och kommer inte att delta. Hans pressekretare vill inte störa honom under semestern, men säger att det finns andra representanter från partiet på plats under veckan.

Moderaterna

Statsminister Fredrik Reinfeldt ska inte delta alls under Prideveckan. När Aftonbladet försöker få reda på varför han inte deltar får vi höra att han inte är tillgänglig för media.

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson kommer inte att delta eftersom han inte har fått någon inbjudan, säger hans pressekreterare Linus Bylund, som inte vill låta Aftonbladet prata med honom.

– Paraden motverkar sitt syfte, säger Linus Bylund.

När Aftonbladet undrar vad han menar med det vill han inte svara.

ARTIKELN HANDLAR OM