Blod kan vara dubbelmördares

Nytt spår i åtta år gammal Linköpingsutredning

Foto: Foto: JERKER IVARSSON och PRIVAT
högg ihjäl TVÅ Trots att både mordvapen och dna har säkrats är personen som mördade Anna-Lena Svensson, 56, och Mohammed Ammouri, 8, i Linköping ännu på fri fot.
NYHETER

Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, mördades brutalt för åtta år sedan.

Nu har polisen ett nytt spår i jakten på mördaren – blod i ett trapphus som kan vara gärningsmannens.

– Stämmer det är det ett oerhört stort steg framåt, säger utredaren Jan Staaf.

Åttaårige Mohammed Ammouri knivmördades brutalt i hörnet av Karl Dahlgrensgatan och Åsgatan i Linköping tidigt en morgon i oktober 2004. Strax efter mördades också Anna-Lena Svenson, 56. Polisen tror att hon råkade passera och blev vittne till mordet på Mohammed.

Fick nytt tips

Kvar på platsen låg mordvapnet, en butterfly-kniv, med mördarens blod på. I ett tidningsställ några hundra meter från platsen hittades en stickad mössa med mellanblont hår i och DNA-analyser visade att det var mördarens.

Men trots en omfattande utredning och att polisen DNA-testat närmare tusen personer går gärningsmannen fortfarande fri.

Nu har polisen ett helt nytt spår i jakten på dubbelmördaren.

Under sommaren fick kriminalkommissarie Jan Staaf, som leder mordutredningen, ett tips från en kvinna som sa att det fanns blodfläckar i ett trapphus i centrala Linköping – bara några hundra meter från brottsplatsen.

Såg blodet på morddagen

Kvinnan påstod också att en väninna till henne sett blodfläckarna under morddagen 2004 men att hon aldrig berättat vad hon sett för polisen, skriver Östgöta correspondenten.

– Hon hade väl inte dragit den slutsatsen att det kunde vara intressant och ville väl kanske inte heller bli inblandad i utredningen, säger Jan Staaf till Aftonbladet.

I mitten av juli var han och kriminaltekniker i trapphuset och långt ner, i ett hörn på en vägg fanns vad som kan vara bloddroppar.

– Det är troligtvis blod. Vi säkrade det och har på vanligt sätt skickat det till SKL, säger Jan Staaf.

Enligt honom är kvinnan som uppger att hon sett bloddropparna redan på morddagen trovärdig. Att blodet finns kvar efter så lång tid, om det skulle visa sig vara så, kan bero på att väggar inte städas så ofta och att det fanns långt ner på väggen.

Väntar på svar

Det har fortfarande inte kommit något analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, men Jan Staaf hoppas att spåret ska leda utredningen framåt.

– Det har varit väldigt många tips där pulsen gått upp under utredningen och det här är ett sådant tips. Skulle det vara så att det här stämmer så är det ett oerhört stort steg framåt i utredningen, säger han.

Trapphuset där det nya blodspåret hittats ligger knappt 400 meter från brottsplatsen, längs den flyktväg polisen misstänker att gärningsmannen tog efter dubbelmordet.

– Vi har trumf på handen eftersom vi vet vem gärningsmannen är, inte till identitet men vi har vederbörandes DNA. Om det här matchar det tidigare vet vi hur vederbörande rört sig, säger Jan Staaf.

Mördaren kan ha bott i huset

– Vi vet att gärningsmän ofta efter ett dåd söker sig till en plats han känner sig trygg med eller känner sig hemma på.

Jan Staaf hoppas på att få svar från SKL under nästa vecka. Visar det sig att blodet kommer från gärningsmannen kommer Linköpingspolisen bland annat att undersöka vilka som bodde i den aktuella fastigheten och i närområdet vid tidpunkten för mordet och hålla förhör med boende i huset.

Polisen vill av utredningstekniska skäl inte uppge exakt på vilken adress som blodspåren hittats.

– Det skulle kunna påverka andra vittnen, säger Jan Staaf.

Gärningsmannen tros ha varit i 20-årsåldern när dådet begicks, han var mellanblond och cirka 170–180 centimeter lång. Han tros ha bott i närheten av brottsplatsen vid tiden för brottet.