"Det har kostat flera hundra miljoner"

NYHETER

Södertäljenätverket har kostat samhället flera hundra miljoner.

Bara advokatkostnaderna går på 70 miljoner.

– Ett helt gäng, beroende på vilka poster de har, kostar upp till en miljard, säger Ingvar Nilsson, nationalekonom.

Lika tjock som domen är bunten med räkningar från advokater och målsägandebiträden. Enligt Ekot uppgår den kostnaden till 70 miljoner kronor.

Okänd summa

Då är inte delarna för polisutredningen och övriga delar av rättegången inräknad. Det ska sammanställas och i samband med det ska det utredas vad summan hade hamnat på om samhället inte hade ingripit.

– Vi ska försöka ta reda på det. Men jag har ingen prislapp på det i dag, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie på länskriminalen i Stockholm.

Samhällets kostnad

Tillsammans med Ingvar Nilsson ska en uträkning göras.

Han har tidigare tagit fram en beräkningsmodell för kostnaden av gängmedlemmar. Där har han tittat på hur yrkeskarriären för en gängmedlem ser ut och vad det kostar samhället. En del av det går att använda när det gäller det här fallet.

– En gängmedlem kostar 23-40 miljoner kronor under sin karriär. Ett helt gäng, beroende på vilka poster de har, kostar mellan en halv och en miljard. Södertäljenätverket har kostat samhället flera hundra miljoner. Exakt hur mycket får jag återkomma till, säger han.

Tre mord i kamp om kriminell marknad

■ ■ I december 2009 sköts en man med anknytning till X-team, en supportergrupp till Bandidos, ihjäl på spelklubben Oasen i Södertälje. En förmodad vedergällning kom tre månader senare då medlemmar i Södertäljenätverket blev beskjutna. De överlevde, men en skadades allvarligt. I juli 2010 sköts sedan de två bröderna Moussa till X-teams ledare till döds på Oasen. Den ena brodern var fotbollsspelare i Assyriska.

■ ■ Enligt polisen handlar konflikten om en kamp om den kriminella marknaden i Södertälje. Utöver morden omfattar åtalet mot de 20 männen vapenbrott, människorov och flera fall av grov utpressning.

■ ■ Den 31-åriga påstådda ledaren Bernard Khouri – själv förnekar han att han ingår i ett nätverk – misstänks ha beställt de tre morden. Hans högra hand, en 20-årig man, ska ha hållit i vapnet vid det första mordet. De två personer som höll i vapnen när bröderna dödades har inte identifierats. Majoriteten av de 20 åtalade är misstänkta för delaktighet i morden.

■ ■ Enligt åklagarna har nätverket god tillgång på vapen. Flera av männen är släkt med varandra. Många har, enligt deklarationsuppgifter, låga eller obefintliga inkomster.

Källa: TT