Nya bevis i helikopterrånet

Förundersökningen öppnas upp igen

1 av 2 | Foto: THOMAS ANDERSSON/LÄSARBILD
Kuppen mot värdedepån i Västberga 2009.
NYHETER

Alexander Eriksson dömdes till åtta års fängelse för rånet mot värdedepån i Västberga 2009.

Nu ska förundersökningen mot honom öppnas igen.

Överåklagaren Björn Ericson tog beslutet om att öppna förundersökningen mot helikopterföraren Alexander Eriksson i förra veckan sedan nya uppgifter kommit in. Enligt advokaten Ragnar von Beetzen finns det bevis som ger Alexander Eriksson alibi för rånet.

– Det är nya vittnesuppgifter om helikoptern som kommit in men jag vill inte föregripa utredningen, säger Ragnar von Beetzen.

Ingen såg landningen

Huvudfrågan i målet mot Alexander Eriksson handlade om huruvida han verkligen flög den helikopter som användes vid rånet den 23 september 2009 när 39 miljoner kronor blev stulna. Domstolarna har utgått från att helikoptern landade klockan 06.15 – trots att ingen såg landningen. Antagandet har i stället byggt på att två vittnen såg helikoptern klockan 06.10 flyga mot platsen där den sen hittades.

Helikoptern landade senare

Men en utredning som gjorts efter hovrättens dom visar att helikoptern landat nästan en timme senare än vad domstolarna utgått från. Runt klockan 07.00 på morgonen alltså.

Om utredningen stämmer har Alexander Eriksson alibi för helikopterflygningen. Han filmades nämligen av en övervakningskamera inne på en McDonalds-restaurang klockan 06.50. Då befann sig helikoptern, enligt den nya utredningen, fortfarande i luften.

– Det finns indikationer på att helikoptern flugit en längre tid än vad som tidigare antagits, säger Ragnar von Beetzen.

Förhör med sex personer

Nya förhör ska hållas med sex personer som tidigare inte varit med i utredningen. Och Ragnar von Beetzen är nöjd med överåklagarens beslut att öppna förundersökningen igen:

– Vi tycker att bevisen är väldigt bra så jag bedömer våra chanser som goda, säger han.

Alexander Eriksson har genom hela rättegången hävdat sin oskuld.