Getingarna har intagit södra Sverige

NYHETER

Södra Sverige har fått större problem med getingar än väntat.

Särskilt Blekinge är drabbat och det kan sprida sig upp mot resten av landet.

– Det är väldigt lokalt just nu, säger Anna Engwall, skadedjursexpert på Anticimex.

Skadedjursbekämparna trodde på få getingar i sommar. Så har det också blivit förutom i södra Sverige. Blekinge, Kristianstad, Uddevalla och Halmstad har särskilt drabbats av insekterna.

– Förra veckan hade vi tusen jobb och 80-90 procent av dessa var bekämpning av getingar. Bara i dag har jag 25 jobb, jag försöker köra av så många jag kan, säger Anders Söderlund, platschef på Anticimex i Blekinge.

Att det har blivit så många getingar tycker han är förvånande.

– Jag trodde inte att vi skulle få så mycket getingar eftersom vi hade en köldknäpp i juni.

Ogillar regn

Just svalt väder och regnig sommar gör att de inte trivs. Nu har det blivit lite varmare och getingarna kan ta sig upp mot övriga landet.

– Det kan bli så men det handlar om naturen så man vet inte säkert. Om det blir varmare blir de fler, säger Anna Engwall.

Alla getingar är dock inte lika ilskna. Bålgetingar, som är lite större, tillhör de som ofta är lite fredligare än andra. Däremot blir de som håller till i jorden ofta störda och därmed också argare.

– När vi går på marken vibrerar hela deras bo och då blir de förbannade och går till attack.

FAKTA

Så skyddar du dig

Getingar äter gärna söta och proteinrika saker. När du grillar eller ska äta utomhus se till att avleda uppmärksamheten genom en getingfälla. Den byggs lättast ihop med hjälp av en PET-flaska där toppen skärs av en bit ner på flaskan. Sätt toppen upp och ner i flaskan och häll i saft. Getingen kommer ner i flaskan men inte upp.

Om du har något hål i huset där getingar gärna kryper in och bygger bo - sätt upp ett insektsnät .

Att bekämpa getingar själv är inte att rekommendera. Om du ändå vill göra det passa på när det är mörkt. Sätt en plastpåse runt boet och ta bort det med hjälp av en spackelspatel.

Tänk på att getingar är en del av ekosystemet och har en funktion i naturen. Ta bara bort dem om de verkligen är störande.

Källa: Anticimex.