Misstänkt bärare av ebola flydde isolering

Mannen visade tecken på smittan enligt sjukhuset i Uganda

Foto: AFP
NYHETER

Ebolautbrottet i Uganda har kostat minst 16 människor livet.

Nu har en misstänkt smittade person rymt från sjukhuset och riskerar sprida det dödliga viruset.

– Visar det sig att han är smittad orsakar det oss mycket oro, säger Jackson Amune, landets hälsominister.

Utbrottet av ebolaviruset som har en dödlighet på 70-90 procent uppges ha spridits från en tre månader gammal bebis i västra Uganda. Av de 16 som hittills dött deltog elva på flickans begravning.

Under fredagen uppgav myndigheterna att 312 personer kan ha smittats och har därför isolerats. Fem av dem är fångar på Kibaalefängelset. De har vårdats med 30 andra personer som är misstänkta bärare av smittan på Kagadi sjukhuset och har uppvisat ebolasymptom som kräkningar, diarré och feber, skriver CNN.

Nu har en av fångarna rymt.

”Stor oro”

Mannen har tagit sig från sjukhuset där han vårdades och nu vet inte myndigheterna var han är. Bär han på ebola riskerar han att smitta alla han kommer i kontakt med.

Ebola sprids från individ till individ genom kontaktsmitta.

– Skulle hans prover visa att han är smittade orsakar det oss mycket oro. Så från och med nu har vi kommit fram till att de kvarvarande fångarna kommer att handfängslas vid sina sängar eftersom vi fruktar att de också kan försöka fly, säger hälsominister doktor Jackson Amune till CNN.

Sedan utbrottet har 53 fall av smittan konstaterats och rädslan för fler dödsfall är stor i landet.

– Vi förväntar oss att antalet misstänkta fall kommer att öka. Det är viktigt att bryta spridningen och minska antalet människor misstänkt smittade kan komma i kontakt med, säger doktor Dan Kyamanywa till CNN.

”Rapportera alla misstänkta”

Myndigheterna i Uganda anklagades först för att inte ha reagerat tillräckligt snabbt när ebola hade konstaterats men uppges nu ha höjt beredskapen. De uppmanar befolkningen att rapportera alla misstänkta fall och letar upp personer som kan vara utsatta, skriver CNN.

Världshälsoorganisationen WHO, amerikanska Smittskyddsinstitutet och landets hälsodepartement samarbetar för att få ebolautbrottet under kontroll.

Läkare utan gränser har skickat ett akutteam till västra Uganda för att isolera och identifiera smittade, för att minska smittspridningen.

– Ett ebolautbrott är jätteallvarligt eftersom det har så hög dödlighet, ändå upp till 90 procent. I det här fallet härstammar stammen från Sudan och har en dödlighet på 70 procent, säger Sara Kitabwalla, sjuksköterska och medicinskt humanitär rådgivare för Läkare utan gränser.