Roseanne Barr USA:s nästa president?

NYHETER

LONDON. Nu får Barack Obama och Mitt Romney se upp.

Frispråkiga komikern Roseanne Barr, 59, har nämligen också siktet inställt på Vita huset.

I valprogrammet ingår att lägga ner centralbanken och legalisera marijuana.

Foto: EVAN AGOSTINI/AP
Roseanne Barr.

Clint Eastwood har varit borgmästare och Arnold Schwarzenegger gick från actionfilmer till guvernör i Kalifornien.

Nu är det alltså Roseanne Barrs tur att ge sig in i politiken – men hennes mål är satt högre.

Tv-komikern vill göra som B-skådisen Ronald Reagan och ta sig från Hollywood hela vägen till Vita huset.

Trots att hon redan misslyckats med att bli presidentkandidat för Green Party vägrar Barr att ge upp. Nu försöker hon i stället lansera sig som en möjlig kandidat för det pyttelilla partiet Peace and freedom party, uppger Sky News.

Med partiprofilen och fredsaktivisten Cindy Sheehan som sitt förslag till vicepresident-posten slåss ståuppkomikern nu mot fyra andra hoppfulla kandidater om att få sitt namn på valsedlarna när USA går till val i november.

Roseanne Barr slog igenom i den egna komediserien "Roseanne" där hon spelade vulgär trebarnsmorsa gift med John Goodman. Serien spelades in mellan 1988 och 1997 och gav henne så väl en Emmy som en Golden Globe. På senare år har hon sadlat om till lantbrukare och odlar macadamianötter på sin farm på Hawaii. Förra året spelade hon in en dokusåpa på farmen som, givetvis, hette "Roseanne's nuts".

På sin politiska agenda har Barr bland annat att hon vill göra marijuana lagligt för att få stopp på de våldsamma gängstriderna kring knark. Dessutom vill hon stoppa studentlån, lägga ner centralbanken och ändra USA:s Israelpolitik för att stötta Palestinas kamp för en egen stat.

FAKTA

Roseanne Barr

Namn: Roseanne Cherrie Barr

Ålder: 59 (fyller 60 den 3 november).

Yrke: Komiker, skådespelare, tv-producent, författare, regissör, nötfarmare

Bakgrund: Ståuppkomiker som slog igenom med succéserien "Roseanne" som visades mellan 1988 och 1997. Serien gav henne både en Emmy och en Golden Globe och 1989 och 1990 var komedin om den vulgära trebarnsmorsan det mest sedda tv-programmet i USA. I slutet av 1990-talet ledde hon också en pratshow i USA.Aktuell: Beredd att lämna sitt nya liv som nötfarmare på Hawaii för att ge sig in i världspolitiken. Hoppas bli presidentkandidat för pyttelilla partiet Peace and freedom party.

Hjärtefrågor: Legalisera marijuana som ett sätt att få stopp på knarkkriget.- Ändra USA:s Israelpolitik och i stället stötta det palestinska folkets kamp om att återfå ockuperade områden.- Stoppa giriga bankchefer och den amerikanska centralbanken Federal Reserve som "har stulit våra pengar, vår framtid och den amerikanska drömmen och fortsätter att förslava oss med ett sönderbrutet monetärt system".- Lägga ner alla studentlån eftersom systemet "skapar skuldslavar"- Få slut på alla krig, skapa nya gröna jobb, lika rättigheter för alla och bevara naturliga vattenkällor.

Källa: Sky News