Kändisar rasar mot sjöfyllerilagen

– De som kommit på lagen är som terrorister, de går inte att lita på, säger Bert Åke Varg.

1 av 4 | Foto: Björn Lindahl
Peter Magnusson och David Hellenius.
NYHETER

I en debattartikel i Svenska Dagbladet på söndagen rasar delar av kändiseliten mot sjöfyllerilagen.

0,2-promillekravet försvårar den sociala samvaron på sjön, menar de.

– De som kommit på lagen är glädjedödare, klart man måste kunna ta en starköl på sjön, säger Ulf Brunnberg. 

"0,2-promillekrav på sjön leder fel." Det är rubriken på en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

Artikeln, som är kritisk mot den skärpta sjöfyllerilagen som infördes den första juni 2010, är undertecknad av en rad kända personer och mediepersonligheter.

"Urbota dumt"

Lagen "försvårar den sociala samvaron för båtfolket" och "saboterar nöjet av att kunna välja måltidsdryck till sjöss", menar bland annat Ulf Brunnberg, Bert-Åke Varg, David Hellenius, Peter Magnusson och Anders Berglund. När Aftonbladet når den före detta Rederiet-stjärnan Bert-Åke Varg sitter han i sin båt i Stockholms skärgård.

– Lagen är så urbota dum. Krogägarna får ju stänga igen. Jag är emot fylleri men det är klart att man måste kunna åka båt och samtidigt få trivas på sjön, säger Bert-Åke Varg.

Den pensionerade skådespelaren är starkt kritisk mot lagen.

– Det är så fruktansvärt överdrivet. De som infört lagen är fanatiker.  Jag vill jämföra dem med terrorister, de går inte att lita på. Och de ska bekämpas på samma sätt.

"Löjligt"

Elva personer har skrivit under artikeln, bland annat Ulf Brunnberg, Linus Wahlgren och imitatören Göran Gabrielsson. Den sistnämnda är den som tagit initiativ till texten och sedan skickat runt den till sina vänner. Även komikern Peter Magnusson, som för två år sedan åkte fast för just sjöfylla, har skrivit under.

Ulf Brunnberg menar att de som initierat lagen är glädjedödare.

– Lagen är fullständigt absurd. Den håller på att döda hela skärgården. Det här horribla förmynderiet har gjort att jag nyligen sålde min sista båt. Jag har tappat lusten, säger Ulf Brunnberg.

David Hellenius vill inte uttala sig närmare om artikeln.

– Jag vill inte gå in i någon diskussion med dig, allt som du behöver veta står i artikeln, säger David Hellenius.

Den enda kvinnan bland debattörerna är artisten Sonja Aldén.

– Jag dricker aldrig själv och har ingen båt. Och jag har inte läst artikeln men när Göran beskrev budskapet kunde jag inte annat än hålla med. Det verkar löjligt att man inte ska kunna dricka ett glas vin till middagen och sen ta båten.

Alkohol försämrar omdömet

Christer Magnusson, tillförordnad chef vid sjöpolisen i Västra Götaland, håller inte med debattörerna.

– Det är bevisat att små mängder alkohol försämrar omdöme och reaktionsförmåga. Jag tycker att det är ganska enkelt att motivera gränsen. Och 0,2-promillegränsen har absolut gjort att det sammantagna alkoholintaget på sjön minskat, och det tycker jag är väldigt bra.

När Christer Magnusson får delar av debattartikeln uppläst för sig säger han:

– Jag sitter här och småler, måste jag erkänna. Det är märkligt att man inte inser det farliga i att dricka på sjön. Jag anser att det till och med kan vara farligare att dricka på sjön än bakom ratten på en bil. Och hamnar man i vattnet är det ju livsfarligt.

FAKTA

Så mycket alkohol är 0,2 promille

För en genomsnittlig människa räcker det med att dricka cirka ett glas vin eller 50 cl starköl (5,2 procent) för att komma upp i 0,2 promille.

Lagen två år gammal

Den första juni 2010 infördes max-gränsen 0,2 promille alkohol i blodet för att framföra en båt. Lagen gäller såväl motor- som segelbåt. Undantagna är båtar under tio meter och som går långsammare än 15 knop.

Fler kommentarer kring sjöfyllerilagen

Ulf Brunnberg, skådespelare:

– Hela båtbranschen går på knäna, och nu är den den sista friheten som fanns borta. Snart får man väl inte röka utomhus eller dricka vin utan livvakt. Att förbjuda vuxna människor att ta ett par starköl eller en snaps när man är ute med båten, det är horribelt. Överförmynderi, kort sagt.

Göran Gabrielsson, imitatör:

– Jag bor på en holme i skärgården och kan inte ta mig någonstans utan båt. Detta innebär att jag inte kan besöka vänner på en annan ö och dricka ett par öl – aldrig. Det innebär att jag bara får dricka alkohol på min ö och det tycker jag är helt åt fanders. Polisen vill komma åt fyllskallarna men istället blir det att man jagar vanliga Svenssons som är ute och kopplar av. Det är att sabotera, rent ut sagt.

Rikard Olsson, programledare:

– En idé: kan inte IOGT-NTO betala för skärgårdskrogarnas inkomstbortfall. Det var ju deras idé med den idiotiska sjöfyllerilagen. Den här idiotiska luftsvingen är inte motiverad. En bit mat med något glas vin på skärgårdskrog och sedan båt hem är inte att likställa med bil. Plus att lagen dödar skärgårdsnäringen, skrev han på Twitter nyligen.

Linus Wahlgren, skådespelare:

– Jag är uppvuxen i skärgården, har mycket sjövana och känner mig absolut drabbad av lagen. Jag vill understryka att jag absolut är för en promillegräns men när den är så här låg är den helt verkningslös. Den drabbar bara vanligt hederligt folk.

ARTIKELN HANDLAR OM