Bombattack mot Syriens statliga TV

Rebellerna trappar upp attackerna

1 av 4 | Foto: AFP
NYHETER

Rebellerna har slagit till mot hjärtat i den syriska propagandaapparaten.

En bomb förstörde delar av den statliga televisionens byggnad i Damaskus.

Samtidigt förbereder Assads trupper en slutoffensiv mot rebellfästena i den viktiga handelsstaden Aleppo.

Den statliga tv:n och radions byggnad ligger i centrala Damaskus. I morse exploderade en bomb på tredje våningen. Tre människor uppges ha skadats i vad som kan ha varit en självmordsattack. De materiella skadorna är omfattande.

Bomben var inte så kraftig att det statliga televisionen tvingades avbryta sina sändningar. En privat TV-station visade bilder av anställda som inspekterade förödelsen och tog hand om skadade.

Bombattacken kommer samtidigt som regimen hävdar att de nu åter är i full kontroll i huvudstaden och har drivit ut de rebellerna som kontrollerade en av stadens större vägkorsningar.

Inte i kontroll

Något oppositionen helt avvisar.

– Fria syriska armén har inte som mål att kontrollera territorium i Damaskus, säger aktivisten Khaled al-Shami till nyhetsbyrån AP. Vi genomför hit-and-run attacker för att försvaga regimen.

Bomben mot TV-stationen är en i raden av dessa. Effekten är att det framstår som att regimen inte ens har kontroll över huvudstaden i sitt eget land.

Landets största stad Aleppo har man definitivt inte kontroll över. Rebeller har tagit delar av staden och lyckats etablera en försörjningslinje mellan staden och den turkiska gränsen. Regimen har skickat förstärkningar till Aleppo. Man drar sig inte heller för att använda stridsflyg i striderna.

Civila flyr

Rebellerna fruktar att regimens trupper håller på att samla sig för en slutoffensiv mot deras fästen.

Striderna har redan krävt många dödsoffer och riskerar nu att bli ännu blodigare. De civila som kan flyr staden.

Aleppo med närmare tre miljoner invånare är en stad som regimen helt enkelt inte har råd att förlora. Det vore en oerhörd prestigeförlust och skulle allvarligt skada moralen inom regeringsarmén.