Fläckar i trapphuset var inte blod

Nytt tips gav Linköpingspolisen hopp i åtta år gammal mordutredning

Foto: Foto: JERKER IVARSSON och PRIVAT
högg ihjäl TVÅ Trots att både mordvapen och dna har säkrats är personen som mördade Anna-Lena Svensson, 56, och Mohammed Ammouri, 8, i Linköping ännu på fri fot.
NYHETER

En morgon i oktober 2004 mördades Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, i Linköping.

Nyligen kom det fram nya spår i den åtta år gamla mordutredningen: misstänkta blodfläckar i ett trapphus.

Fläckarna har nu visat sig inte vara blod.

– Det hade varit en bra pusselbit, säger Jan Staaf vid polisen i Linköping.

Åttaårige Mohammed Ammouri knivmördades brutalt på en gata i Linköping när han var på väg till skolan tidigt en morgon i oktober 2004. Strax därefter mördades även Anna-Lena Svenson, 56.

Enligt polisen kan hon ha råkat passera platsen och blivit vittne till mordet på Mohammed, varpå även hon mördades.

Hittade mördarens DNA

På olycksplatsen hittade polisen en kniv med mördarens blod. Man hittade även en mössa med DNA från samma person.

Ingen gärningsman är gripen för morden, men förra veckan gick polisen ut med att man hade hittat nya spår som kanske kunde lösa mordgåtan.

Polisen har testat nästan tusen personer i jakten på en DNA-matchning, utan resultat. Under sommaren fick polisen tips om att det fanns blodfläckar i en trappuppgång i Linköping, bara några hundra meter från platsen där morden skedde.

Enligt tipset skulle blodfläckarna även funnits där i samband med morden år 2004.

Fläckarna var inte blod

Det gav nytt hopp hos polisen, som hoppades på att blodet skulle tillhöra gärningsmannen. Tester från de misstänkta blodfläckarna skickades på analys till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Men hoppet släcktes snabbt.

Jan Staaf vid polisen i Linköping leder mordutredningen.

– Provsvaren från SKL säger att det vi säkrat i trapphuset inte är blod. Det vi har nu är ett vittne som säger att man såg misstänkt blod i trapphuset år 2004, så vi förhåller oss till det, säger Jan Staaf till Aftonbladet.

Polisen kommer gå vidare med tipset om blod i trapphuset och ska undersöka den aktuella fastigheten.

– Vi kommer prata med alla som på ett eller annat sätt har koppling till det huset och givetvis andra som kan ha sett blodet år 2004.

”Hade varit en bra pusselbit”

Trots att polisen helst hade hoppats på att fläckarna i trapphuset skulle visa sig vara gärningsmannens blod så tar de inte de negativa provsvaren som ett bakslag.

– Hade det varit gärningsmannens blod så hade vi kunnat veta att han haft en koppling till huset eller att han flytt åt det hållet. Det hade varit en bra pusselbit, men nu saknar vi den, säger Jan Staaf.

Men han är fortfarande positiv till att de kommer hitta gärningsmannen som dödade Mohammed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56.

– I samband med den senaste tidens mediebevakning så har vi fått in 15-20 nya tips som vi anser intressanta för utredningen.

FAKTA

Dubbelmordet i Linköping - detta har hänt

Sex minuter i åtta på morgonen den 19 oktober 2004 kommer larm om knivöverfall på en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping. Båda dödas.

En kniv och en mössa hittas. DNA från fynden matchar varandra.

DNA- och hårfynden säger att gärningsmannen högst sannolikt är från norra Europa. Han är nikotinist och hade vid mordtillfället ingen spårbar narkotika eller medicin i kroppen.

Enligt profilen på gärningsmannen ska dubbelmördaren vara ung, socialt isolerad och psykiskt störd.

Polisen går ut med signalement på en man i 20-årsåldern som sågs inte långt från mordplatsen på morddagen.

Ett vittne har berättat om en man som setts efter morden, klädd i en beige, ribbstickad polotröja som polisen sprider en rekonstruerad bild på.

Genom åren har flera män misstänkts för dubbelmordet men friats efter DNA-analys.

TT