Efter skandalen - hårdare kontroll av myndigheter

NYHETER

Tillväxtverkets slöseri med skattepengar ska inte få återupprepas.

Nu skärper näringsminister Annie Lööf (C) kraven på sina generaldirektörer.

Från och med nu ska myndigheternas representation granskas flera gånger varje år.

Efter att Dagens Nyheter avslöjat att Tillväxtverket slösat skattepengar på bland annat dyra middagar och vinprovningar fick generaldirektören Christina Lugnet omgående lämna sin post.

”Bra diskussion”

I dag var de övriga generaldirektörerna som finns i näringsminister Annie Lööfs portfölj kallade till ett krismöte på Näringsdepartementet. Syftet var att diskutera hur det egentligen står till med regler och uppföljning av intern och extern representation på myndigheterna. Annie Lööfs talan fördes av hennes statssekreterare Håkan Ekengren (C):

– Det var en bra diskussion. Vi har gått igenom och uppmanat myndigheterna att titta på sina riktlinjer. Vi har också sagt att vi förväntar oss att dessa är uppdaterade, moderna och går att kontrollera utifrån ett skattebetalarperspektiv.

Skärper kontrollen

Efter skandalen på Tillväxtverket skärps nu kontrollen av vad som egentligen händer med skattekronorna på de statliga myndigheterna.

– Vi kommer att ta upp det här vid våra regelbundna samlingar med generaldirektörerna, som vi har två-tre gånger per år. Vi kommer också ta upp det här vid den myndighetsdialog som vi statssekreterare har med våra respektive myndigheter. Där kommer nu punkten intern och extern representation att finnas med, säger Håkan Ekengren.

”En hjälp”

En av de generaldirektörer som var med på dagens möte var Jan Magnusson vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– Det här var ett sätt att lyfta fram den här frågan, då den varit så omdebatterad. Jag, och det tror jag de andra generaldirektörerna också tyckte, uppfattade det som en hjälp för vårt arbete.

Enligt Annika Bränström, generaldirektör vid Bolagsverket, kommer man nu att försöka titta på om allt står rätt till på de olika myndigheterna.

– Vi ska säkerställa att vi följer reglerna och är varsamma med skattebetalarnas pengar. Så ses vi om några månader och ser vad vi har kommit fram till.

FAKTA

Fråga till generaldirektörer: Var hade ni er senaste konferens/planeringsdag?

Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Patent- och registreringsverket, PRV.

– Vi har lite olika konferenser, det senaste chefsmötet hade vi på Scandic i Gävle. Representationen hos oss brukar handla om ganska små belopp.

Jan Magnusson, generaldirektör, Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– Vi hade julfest på en nation i Uppsala och det kostade 490 kronor per person. Vår externa representation tror jag är på ungefär 300 000 kronor per år.

Stefan Svahn, vice ordförande, Patentbesvärsrätten.

– Vi har inga konferenser. Vi har en jullunch och en vårlunch varje år. Vi är 14 personer så vi är en väldigt liten enhet. Eftersom vi är en liten domstol har vi andra frågor att tänka på när det gäller representation, som jäv och trovärdighet.

Annika Brännström, generaldirektör, Bolagsverket:

– Jag hade ett planeringsmöte med samtliga mina chefer på en före detta stiftsgård utanför Sundsvall. Vi anser att representationen ska vara restriktiv och kopplad till verksamheten.

Dan Sjöblom, generaldirektör, Konkurrensverket:

– Vi ska ha en planeringsdag i höst på en kursgård på Lidingö. Vi har en regel som utgår från budgetlagen, att det ska vara måttfullt.