Dagens namn: Georg, Göran
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Nya uppgifter kring dödsolyckan i Piteå

Rättsläkaren: Döden inträffade omedelbart

Jonas Pettersson, 19, hittades aldrig av polisen efter den tragiska bilolyckan. Polisen uppgav först för Aftonbladet att Jonas levde när de kom till platsen – och att de således missade honom.

Men nu ger rättsläkaren ett annat besked.

Det var den 26 juli som Jonas Pettersson, 19, körde av vägen längs E4:an i Jävre utanför Piteå. Han slungades ur bilen och dog på en åker. Polisen kom till platsen och letade efter Jonas – men hittade honom aldrig. Nu råder oklarheter kring huruvida Jonas levde eller inte när polisen var på olycksplatsen.

Uppgav att han levde

Detaljen kan ha betydelse när en åklagare ska avgöra om polispatrullen gjort sig skyldig till tjänstefel. I går uppgav biträdande områdeschef för polisen i Piteå, Peter Lundmark, för Aftonbladet att Jonas levde, strax efter klockan fyra, när polisen kom till platsen.

– Klockan fem har läkaren sagt som preliminär bedömning.

På frågan om detta innebar att Jonas levde när polisen kom till platsen svarade Peter Lundmark:

– Ja, så är det ju, självklart.

Nya uppgifter

Men i ett pressmeddelande sent på tisdagen kommer nya uppgifter från polisen. Enligt de nya uppgifterna har den ansvariga rättsmedicinska läkaren Ankin Güvencel kommit fram till att Jonas dog omedelbart.

– Hennes bedömning är att döden har inträffat i omedelbar anslutning till olyckan. Bedömningen grundar sig på de skador som mannen fick i samband med olyckan, skriver polisen i pressmeddelandet.

Aftonbladet har under eftermiddagen, utan framgång, sökt Peter Lundmark för att klargöra varifrån polisens initiala uppgift kom ifrån.

Polisen föremål för granskning

Jonas vänner och anhöriga är, vilket Aftonbladet rapporterat tidigare, starkt kritiska till polisens hantering av sökandet.

– Polisen har gjort ett dåligt jobb. Han syntes ju nämligen från vägen. Hade de bara orkat gå några meter så hade de sett honom. Jag såg ju nämligen honom själv från vägen, sa Jonas mamma Marie Pettersson till Aftonbladet i går.

Polismyndigheten i Norrbotten har anmält ärendet till riksenheten för polismål för en oberoende granskning.

Kastades ut genom bakluckan

Strax efter klockan fyra på torsdagsmorgonen den 26 juli fick polisen larmet: en bil låg på taket ute på en åker vid E4:an strax innan bensinmacken i Jävre utanför Piteå.

21 minuter senare är en polispatrull på olycksplatsen. De söker runt bilen och intilliggande vägar. En timme senare blir de utkallade på ett annat jobb och lämnar platsen utan att ha hittat ­föraren. Polisen försöker nå bilägaren, 19-årige Jonas Pettersson, på hans mobil men får inget svar.

Under torsdagen ringer flera personer till polisen, som uppger att 19-årige ­Jonas Pettersson är borta.

Strax efter klockan ett på natten mot fredag den 27 juli hittas Jonas på åkern mindre än 20 meter från ­bilen. Han är då död.

Polisens tekniska ­undersökning visar att ­Jonas slungats ut genom den trasiga bakrutan och ­landat på åkern.

Den 27 juli skickar polisen en anmälan om tjänstefel till Rikspolisstyrelsen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet