Dagens namn: Engelbrekt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Rånarna är proffs”

 Rusade in – tungt beväpnade Jagades av insatsstyrka i natt

Tungt beväpnade rusade rånarna in på banken – och bar sedan ut bytet i två stora Ikea-kassar.

I natt jagades de av ­såväl nationella insatsstyrkan som norsk och svensk polis i de värmländska skogarna.

– Det här är gjort av proffs, säger kriminolog Leif GW Persson.

Ett enormt polispådrag jagade i natt de tre män som rånade Westra Wermlands Sparbank i går morse.

Polis från Värmland, närliggande län och Norge samt nationella insatsstyrkan deltog i den intensiva rånarjakten.

Sökområdet beskrivs av polisen som ett stort och oöverskådligt område – med ett virrvarr av små skogsvägar.

– Det handlar om ett dignande vägnät som ofta sträcker sig in i Norge. Många av vägarna är obevakade smuggelleder från krigstiden, säger Tommy Lindh, presstalesman vid Värmlandspolisen.

Slog till tidigt i går

Rånarna slog till mot ­banken i värmländska Töcksfors strax före klockan halv nio i går morse. ­Medan en man höll vakt ­utanför rusade två tungt ­beväpnade män in på ­banken och tvingade till sig en ­större summa pengar.

En kvinnlig bankanställd togs med ut ur banken men släpptes innan rånarna försvann i en stulen vit Volvo 850.

Bilen hittades senare utbränd en halvmil väster om Töcksfors, där rånarna tros ha kört vidare i en mörkblå Volvo V70.

– Vi har kontrollerat ett stort antal bilar, förhört v­ittnen och personal på banken. Än så länge har vi inte mer att gå på, säger Tommy Lindh.

Hade identiska kläder

Rånet tros vara minutiöst planerat. Rånarna var klädda i identiska heltäckande kläder, nya skor och hade tejpat handlederna för att inte lämna några som helst spår.

– Det här är gjort av proffs, de har gjort allt som man ska. De har säkert sett till att det som ska göras efter ­rånet också är gjort, det vill säga förstöra teknisk bevisning, göra sig av med kläder, stuva undan pengarna och göra sig av med övriga brottsverktyg, säger kriminolog Leif GW Persson.

Han bedömer att minst ytterligare tre personer är inblandade och att gärningsmännens troliga flyktväg är in i Norge, där de har skilts åt.

Polisen ville i går inte gå ut med hur stor summa ­rånarna kom över, utan ­säger bara att det rör sig om ett grovt rån. Enligt Leif GW Persson kan det vara ett omfattande belopp.

– Det är ett område med gränshandel, bankerna har ofta stora kontantmängder efter helger. De måste ha fått med sig åtskilligt med pengar, säger han.

Bankens vice vd, Kajsa Nyberg, menar däremot att de inte förvarar några större kontantsummor och att bytet var ”ett litet belopp”.

Skadade personalen

Västra Värmland har ­varit hårt ansatt av grova rån under årens lopp. Det som sticker ut med går­dagens rån är gärningsmännens våldsamma beteende, säger Tommy Lindh.

Rånarna ska ha gett sig på bankpersonalen, som dock klarade sig med blessyrer.

– De tillfogade bankpersonalen fysisk skada och tillhyggen kan ha använts. Personalen har tagit mycket illa vid sig och har varit uppbragda och chockade, säger Tommy Lindh.

Personalen togs i går omhand av en krisgrupp och mår enligt Kajsa Nyberg ­efter omständigheterna bra.

Tejpade handlederna för att inte lämna spår

Rånarna var beväpnade med en AK-4:a, minst en pistol, en slägga och ett yxliknande föremål. Vid rånet bar de identiska svarta kläder, rånarluvor, munkjackor, mjukisbyxor, nya gympaskor och röd-svarta handskar.

Dessutom hade de tejpat handlederna med grå maskeringstejp.

– Det är för att undvika alla fria hudytor. De var ordentligt påklädda för att de inte skulle kunna ­lämna kvar några tappade hårstrån och så vidare, därför tejpar man även handlederna, säger ­kriminolog Leif GW Persson.

Polisen arbetar nu med att försöka spåra var rånarna har köpt kläderna, att de var identiskt klädda tyder enligt Tommy Lindh på Värmlandspolisen på att rånet var synnerligen välplanerat.

– De har planerat och genomfört det här tillsammans från ­början, säger han.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet