Hotar med massaker – via twitter

1 av 13
FÖRSTA BILDEN Polisens bild på James Holmes strax efter gripandet.
NYHETER

Det har knappt gått två veckor sedan dödsskjutningarna i Aurora, Colorado.

Nu hotar en anonym twittrare att kopiera Batmandådet – denna gång under en show med Mike Tyson.

"Folk ska dö som i Aurora", skriver personen.

Polisen i New York har känt till hotet sedan den tredje augusti och har jobbat febrilt med att försöka spåra upp den anonyma twittraren.

Två dagar innan upptäckten skrev personen på mikrobloggen twitter:

"Det är inget skämt. Jag är allvarlig, folk ska dö precis som i Aurora", enligt ABC News.

Noterat nödutgångar

Hotet riktas mot Mike Tysons enmanshow på Broadway-teatern, Longacre, i New York.

Twittraren ska redan i slutet av juli ha skrivit att personen visste att teatern lämnat sina nödutgångar olåsta och planerade nu skjutningen "steg för steg".

Dådet ska alltså genomföras precis som James Holmes genomförde under dödskjutningen på Aurora Mall den 20 juli. Holmes öppnade nödutgången till biografen som visade premiären av Batmans nyaste film och avslossade sedan sina skott över biobesökarna. 12 personer dog och 58 skadades.

Polisen stämt twitter

New Yorkpolisen har vänt sig till domstol för att tvinga Twitter att lämna uppgifter om användaren som hotat med massaker på teatern.

Polisen har dessutom bevakat Mike Tysons show "Undisputed Truth" i snart en vecka.

Den senaste skottlossningen i ett sikhiskt tempel i Wisconsin i söndags har fått polisen att ta twittraren på största allvar. I Wisconsin dödades sex personer.

Hittills har Twitter vägrat att lämna ut kontouppgifterna och hänvisar till sina riktlinjer för brottsbekämpning. Där står det att det krävs ett domstolsbeslut för att det över huvud taget ska bli aktuellt avslöja misstänkta brottslingar, enligt ABC News.