Egyptiskt flyganfall mot Sinai

Över 20 dödade

NYHETER

Egyptisk militär inledde under natten flyganfall på Sinaihalvön, rapporterade den statliga egyptiska tidningen al-Ahram på nätet. Över 20 misstänkta islamister dödades, enligt rapporten.

I söndags dödade beväpnade män 16 egyptiska gränsvakter i ett angrepp mot en postering i Sinai. Förövarna tog sig in i Israel, där några av männen dödades av den israeliska armén.

Angriparna antogs ha kommit via Gaza.

I al-Arish samlades hundratals demonstranter utanför guvernörens kontor natten till onsdagen. De krävde bättre beskydd efter en serie attacker mot polisposteringar i staden.

Anfallen var ett svar på attacken mot egyptiska gränsvakter i söndags och de skedde i Sheikh Zouaid, en mil från Gaza. Invånare där uppgav för Reuters att de såg två militärplan och hörde ljudet av explosioner. Andra vittnade om att de såg tre bilar träffas av flyganfallen.

Laglöst efter upproret

Laglöshet har brett ut sig på Sinaihalvön efter Hosni Mubaraks fall. Nattens attack mot en vägspärr i al-Arish var den 29:e i sitt slag sedan det egyptiska upproret startade för 18 månader sedan, enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Den egyptiska dagstidningen al-Ahram skrev i sin nätupplaga att strider brutit ut vid tre vägspärrar i al-Arish natten mot onsdagen. En invånare ska ha skadats medan han tittade på eldstriden från sin balkong.

Tidigare under tisdagen sökte egyptiska soldater och polis sökte igenom hem i al-Arish i jakt på misstänkta inblandade i den blodiga räden över Israelgränsen i söndags. I Rafah vid gränsen till Gaza började egyptierna försegla de många smuggeltunnlarna.

Politiskt känsligt

Israel överlämnade till Egypten sex brända lik efter intränglingarna. En av kropparna tillhörde sannolikt den gränsvakt som angriparna hade tvingat köra ett kapat militärfordon.

I Kairo hölls militärbegravning för gränssoldaterna som angriparna dödat.

I den blodiga attacken i söndags dödade 35 angripare 16 egyptiska gränssoldater innan de forcerade gränsen och tog sig in i Israel. De blev snart nedskjutna av en israelisk stridshelikopter.

Attacken har blivit politiskt känslig eftersom angriparna tycks komma från Gaza, med vars styresmän Kairo har goda relationer.

TT-Reuters