Tusen högskoleprogram fortfarande inte fulla

Foto: Colourbox
Över tusen program på landets högskolor och universitet står fortfarande med tomma stolar inför höststarten.
NYHETER

Vill du bli hälsovetare, lärare, civilingenjör eller logoped? Än finns chansen att komma in på drömprogrammet till hösten.

– Det finns fortfarande gott om utbildningar att söka när urval två är gjort, säger Anders Lundholm, på Verket för högskoleservice. 

Än är loppet inte kört för dig som vill studera i höst men inte blivit antagen. Över tusen program på landets högskolor och universitet står fortfarande med tomma stolar inför höststarten. På den gemensamma sajten antagning.se listas alla program som det går att göra en sen anmälan till.

– Hittar du något intressant så anmäl dig och hoppas på det bästa, säger Anders Lundholm, produktionssamordnare på Verket för högskoleservice.

Behandlas löpande

Men det gäller att vara snabb. Alla sena anmälningar behandlas i den ordningen de kommer in.

– Anmäl dig i dag så kommer du före de som anmäler sig i morgon, säger Anders Lundholm.

Hur snabbt du får svar på om du blivit antagen efter en sen anmälan varierar beroende på lärosätet. Och vill du ha snabbare svar är det en idé att höra av sig direkt till institutionerna när man gjort den sena ansökningen.

– Respektive lärosäte jobbar löpande med anmälningarna och svarar efter att de behandlat anmälningarna.

Vill man inte gå ett helt program utan bara någon enstaka kurs finns även den möjligheten. Drygt 15 000 kurser - både på dagtid- kvällstid och distans finns att söka på sajten.

Kvarts miljon antagna

Efter att urval två för antagning till höstens högskoleutbildningar i går presenterades på antagning.se är 246 743 personer antagna till minst en utbildning.

De flesta utbildningar brukar till slut bli fulla vid terminsstarten, men några områden där det alltid finns platser kvar på och där marknaden skriker efter arbetskraft är inom naturvetenskap och teknik, enligt Anders Fällström, vice rektor på Umeå universitet.

– Bristen på högutbildade på dessa områden har blivit ett stort problem för landet. Så dessa utbildningar bör man slå ett slag för, säger han.