Syriska rebeller drar sig tillbaka från Aleppo

NYHETER

Motståndsgrupper i Syrien drar sig tillbaka från delar av Aleppo efter tungt bombardemang från syriska regeringsstyrkor.

Tillbakadragandet benämns av rebellerna själva som "taktiskt".

– Distriktet är helt tömt på rebeller. Regimstyrkor är nu på väg in i Saladin, sade Hossam Abu Mohammed, en befälhavare för den Fria syriska armén (FSA).

Det har pågått hårda sammandrabbningar under torsdagen mellan syriska regeringstrupper och rebeller i oppositionshållna Saladin och andra distrikt tillhörandes staden Aleppo.

– Det är svårt att veta exakt vad som pågår på grund av antalet bombningar, men rebellerna fortsätter strida, säger Aleppo-baserade aktivisten Mohammad Saeed till AP via Skype.

Enligt honom använder trupperna krigsflygplan och stridsvagnar för att bomba städerna Hreitan och Hreitan, cirka fyra mil norr om Aleppo.

Slut på ammunition

FSA benämner sitt tillbakadragande från Saladin som "taktiskt". Enligt Al Jazeera är huvudskälet för att oppositionsstyrkorna drar sig tillbaka ammunitionsbrist.

AP rapporterar att Syrien genomförde en markattack i onsdags, mot rebellhållet område i sydvästra Aleppo. De skriver vidare att regimens många attacker verkar ha tärt på oppositionens grepp om sina fästen i staden.

Ny premiärminister utsedd

President Bashar al-Assad utsåg på torsdagen hälsoministern Wael al-Halqi till ny premiärminister, rapporterar statlig television. Den förre premiärministern Riyad Hijab hoppade tidigare i veckan av och anslöt sig till upproret. Det är Syriens tredje premiärminister på fyra dagar.

Sjukvårdsteam på väg mot gränsen

Franska sjukvårdsteam är på väg till Syriens gränser för att undsätta de flyktingar som flyr våldet i landet. Sjukvårdsteamet räknar, enligt AP, med att vara igång i slutet av veckan och att de då kommer att kunna genomföra uppåt tio operationer per dag på personer som skadats i stridigheter.

Teamet består av ett 20-tal personer, och de har enligt uppgift med sig 20 ton medicinisk utrustning, till Amman i Jordanien, innan de slutligen tas till en plats ett fåtal kilometer från gränsen.