Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ett år av trubbel

2012 kantat av nederlag för statsministern. Expert: Nästan mer än man kan stå ut med

Skilsmässa, en misshandlad son och en allians som knakar i fogarna.

Både privat och politiskt har det varit ett tufft år för Fredrik Reinfeldt.

– Han ger ett intryck av att vara nästan livstrött, säger medierådgivaren Paul Ronge.

Det började egentligen redan i oktober i fjol. ­Moderaternas dåvarande partisekreterare Sofia ­Arkelsten sa i en intervju med DN att hennes parti var med och genomförde fri och lika rösträtt i början av 1900-talet.

En ren villfarelse från hennes sida. Moderaterna, som då hette Allmänna valmansförbundet, var nämligen emot kvinnlig rösträtt vid den tiden.

Sen dess har problemen hopat sig i takt med att statsministerns bekymmersrynka djupnat.

– Det är sju sorger och ­åtta bedrövelser. Det är nästan mer än vad en ­människa kan stå ut med, säger ­medierådgivaren Paul ­Ronge.

I mars kom beskedet att Fredrik och Filippa Reinfeldt flyttar isär efter 20 år som gifta. Och i juli skrevs skilsmässopapprena under av båda parter.

Sonen upp i rätten

Men det är inte bara ­separationen som tynger.

I onsdags greps hans pappa Bruno Reinfeldt för andra gången. Precis som för tre år sedan handlar det om en misstänkt rattfylla. Enligt vittnesuppgifter skulle Bruno Reinfeldt parkera sin bil, när han plötsligt körde in i grannbilen så att den lyfte från marken.

Snart ska också stats­ministerns 17-årige son upp i rätten.

I november förra året blev han slagen medvetslös på Stureplan i Stockholm av en 17-årig pojke. Tidigare på kvällen hade det blivit bråk på en hemmafest och Reinfeldts son har i förhör uppgett att han försökte medla.

– Jag umgås med fel kompisar som inte drar sig för att slåss, och mitt namn drar till sig uppmärksamhet, säger han i polisför­höret.

Problem framöver

Politiskt har 2012 inte ­heller varit Fredrik Reinfeldts år. Även om opinionssiffrorna för Moderaterna ser hyggliga ut knakar samarbetet med små­partierna i alliansen.

– Det stora problemet är att Fredrik Reinfeldt och Moderaterna suttit i regeringsställning i sex år. De börjar bli trötta, säger statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet.

Han ser flera problem för Fredrik Reinfeldt framöver. Framförallt måste splittringen inom alliansen upphöra om de ska ha en chans vid nästa val.

– Just nu känns det som att Moderaterna kör sin ­linje och det är ohållbart. Väljarna inser naturligtvis att de små allianspartierna inte kommer få igenom sin agenda, säger han.

Fredrik Reinfeldt har ­sedan i januari också tvingats möta en oppositionsledare som inte formulerar grodor på löpande band. Snarare tvärtom.

”Får det kämpigt”

Mikael Sundström tror att S-ledaren Stefan Löfvens tystnad är en svår nöt att knäcka för Moderaterna.

– Reinfeldt och alliansen kommer att få det ytterst kämpigt att komma igen. Oppositionen känns mer hållbar just nu, säger han.

Men kanske kommer räddningen i takt med att valrörelsen närmar sig. Paul Ronge beskriver Fredrik Reinfeldts utstrålning som ”sömnig, arrogant och uttråkad” i mellanperioder, men tycker att han ­lever upp när det börjar hetta till.

– Det här är ren spekulation, men han är väldigt bra i match. Han går i gång som ett lokomotiv när det närmar sig val, säger Paul ­Ronge.

Dessutom kan statsministern vinna extrapoäng på de personliga kriser som präglat året.

Paul Ronge ger stats­ministern högsta betyg i hur han handskas med ­sina privata problem.

– Man kommer inte åt besvikelsen, han har byggt upp en bubbla runt sin ­person.

– Jag tror också att folk tycker synd om Reinfeldt. De kan själva relatera till hans skilsmässa, pappa och barn, säger han.

SKILSMÄSSA, MISSHANDEL & UTØYAHÅN

PARTISEKRETERARNA

Sofia Arkelsten fick byta arbetsuppgifter efter att ha försökt skriva om Moderaternas tidiga historia. Efter­trädaren Kent Persson brottas med Per Schlingmann om vem som egentligen är ansvarig för partiets kommunikation.

SKILSMÄSSAN

I mars separerade Fredrik och ­Filippa Reinfeldt efter 20 års äktenskap. I juli skrevs skils­mässopapprena under av båda parter.

PAPPAN

Bruno Reinfeldt hämtades av polis i onsdags efter att han enligt uppgift krockat två bilar när han försökte parkera hemma i Täby. Precis som för tre år sedan handlar det om en misstänkt rattfylla.

UTØYA

Fredrik Reinfeldt var på ­semester i Grekland när årsdagen av massakern på Utøya uppmärksammades i juli. Artisten Mikael Wiehe hånade statsministerns frånvaro.

OPINIONSLÄGET

Moderaterna har fortsatt bra siffror men det är på bekostnad av de övriga ­allianspartierna. Både Centern och Kristdemokraterna svävar farligt ­nära fyraprocentsspärren.

RÄTTEGÅNGEN

Fredrik Reinfeldts son blev misshandlad av en jämnårig ­person på Stureplan. Snart möts de i rätten.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet