Spektakulärt stjärnfall i kväll

Foto: Läsarbild/Robert Nilsson
STJÄRNGLANS ÖVER UPPSALA Robert Nilsson såg det spektakulära stjärnfallet utanför Uppsala vid 22-tiden. ”Det var inget ljus som förstörde så vi kunde se det riktigt bra. Det var väldigt vackert..”
NYHETER

20 stjärnfall per timme. I helgen passerar jorden meteorbältet Perseiderna och då gäller det att ha önskelistan och solstolen redo.

– Stjärnfallen kommer att bli riktigt häftigt att se på, som ett fyrverkeri, säger Gunnar Sporrong, föreståndare på Slottskogsobservatoriet i Göteborg.

Foto: SCANPIX
Stjärnfallet från Perseiderna sett från Kalifornien, USA, 2009.

Från klockan tio på kvällen ända fram till gryningen kommer ett magiskt stjärnspel pågå på himlen både på lördags- och söndagskvällen.

– Man kommer se sjärnfallet ovanför horisonten över hela Sverige där det är stjärnklart, säger Gunnar Sporrong.

Robert Nilsson såg det spektakulära stjärnfallet utanför Uppsala vid 22-tiden.

– Jag och min sambo stod vid Skärfältet i Uppsala. Det var inget ljus som förstörde så vi kunde se det riktigt bra. Det var väldigt vackert, säger han.

Upphettad luft

Detta stjärnfallet heter Perseiderna och härstammar från kometen Swift-Tuttle som senast passerade jorden 1992 och som kommer tillbaka först om ungefär 110 år. När dammkornen som kometen släpper ifrån sig kommer in i atmosfären brinner de upp, och det är den upphettade luften efter den som skapar själva stjärnfallet.

– De rör sig 50 kilometer i sekunden, så det gäller att ha ögonen öppna, säger Gunnar Sporrong.

Ha tålamod

Själv kommer han ta med sig en solstol och sätta sig med fötterna mot öster i Botaniska trädgården i Göteborg för att beskåda skådespelet.

– Det blir ungefär 20 stjärnfall per timme, så det gäller att sitta i en bekväm position och ha tålamod. En solstol eller filt rekommenderas så man slipper få nackspärr, annars behöver man ingen utrustning, säger han.

FAKTA

Så bildas ett stjärnfall

När istäckta kometer passerar nära solen på sin långa bana avdunstar gas och stenmaterial som funnits i isen. Detta "dammmoln " bildar kometens svans. När molnet kommer in i jordens atmosfär blir partiklarna snabbt glödheta av luftmotståndet och lämnar ett ljust streck efter sig på himlen när de brinner upp.

Så förbereder du dig för stjärnfallet

Vänta tills det blir mörkt så att du ser stjärnfallet tydligt.

Ge dig ut till en stjärnklar plats och gör det bekvämt.

Ta förslagsvis med dig en solstol eller liggunderlag så du kan titta rakt upp.

Ha tålamod, det kan bli en lång väntan mellan stjärnfallen.

Du behöver ingen utrustning för att se stjärnfallet.

Slottsskogsobservatoriet finns till hands för frågor från klockan 22 i helgen, vid Botaniska trädgården i Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM