Dansk radiochef jämförde islam med Hitlerjugend

Kallar mediebevakningen av muslimsk högtid för "skräckinjagande"

Foto: Scanpix
Ole Hyltoft.
NYHETER

Att Danmarks Radio bevakar den muslimska högtiden eid al-fitr påminner om danskarnas naiva syn på Hitlerjugend på 30-talet.

Det menar Ole Hyltoft, vice ordförande i DR:s styrelse.

– Det är skräckinjagande. Islam bekänner sig till en politisk och krigisk tro vänd mot alla icke-muslimer, säger han till den danska tidningen Politiken.

Om en dryg vecka börjar den muslimska festhögtiden eid al-fitr, som markerar slutet på fastemånaden ramadan.

För många muslimer, både religiösa och icke-troende, är det ett tillfälle att umgås med familjen och ge allmosor till behövande.

Liknar islam vid Hitlerjugend

Nu rasar Danmarks Radios vice ordförande Ole Hyltoft mot planerna på hans eget företags planer på att bevaka festligheterna.

– Det är ett skräckinjagande högt spel DR spelar med eid-festen. Jag kan inte låta bli att tänka på de många ovetande och naiva danskar som hyllade Hitlerjugend på 30-talet, säger han till danska Politiken.

Ole Hyltoft, som nominerades till uppdraget av främlingsfientliga Dansk Folkeparti, får medhåll av partiledaren Pia Kjærsgaard.

– Det ska ju uppenbarligen tryckas ner i halsen på oss. Vart vi än vänder oss så ska vi höra något om eid, säger Kjærsgaard till Politiken.

"Trycker inte ner något i halsen på någon"

Danmarks Radios kulturchef Morten Hesseldahl tillbakavisar kritiken.

– Vi trycker inte ner något i halsen på någon, vi tycker att det är viktigt att bevaka verkligheten som den ser ut. Man kan säga att kristendomen har en viss särställning i sändningstillståndet, men vi bedriver ju ingen missionsverksamhet, och det gör vi inte heller när vi nu sätter fokus på en av islams traditioner, säger han till Politiken.

Även Nihad Hodzic, talesperson för föreningen Muslimer i dialog, avfärdar Hyltofts utspel.

– Jag tycker att det är mer skräckinjagande att det sitter en man i DR:s styrelse som tycker att det är skräckinjagande att inkludera folk i public service-sfären. Hela syftet med public service är att det är för hela samhället, och muslimer är en del av det, säger han till Politiken.

ARTIKELN HANDLAR OM