Enström vägrar kalla Saudiarabien diktatur

NYHETER

Försvarsminister Karin Enström (M) vägrar att kalla Saudiarabien för en diktatur.

– Det är en hård regim som inte har några fria val, säger hon till Sveriges Radio.

Nu kritiseras hon av människorättsorganisationer.

Foto: Ulf Höjer
Karin Enström (M) efterträdde Sten Tolgfors som Sveriges försvarsminister.

Saudiarabien har inga fria val, kvinnor får inte köra bil och piskning och amputering finns i straffskalan.

Konstaterar övergrepp

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte kalla Saudiarabien för en diktatur. Det trots att hon konstaterar att landet står för grova övergrepp mot mänskliga rättigheter och att inte har allmänna val.

– Vi gör inte listor på länder på det sättet. Men man kan väl helt klart säga att det inte är en demokrati, säger hon till SR Ekot på frågan om hon skulle benämna landet som en diktatur.

”Hållningen handelspolitisk”

Sverige exporterar vapen till Saudiarabien, bland annat pansarvärnsroboten Bill.

Enströms val att inte kalla landet en diktatur kritiseras av människorättsorganisationen Civil rights defenders, som tror att hållningen är handelspolitisk.

– Det skulle vara att göra det svårare att gå vidare i affärsmässiga syften, som vapenexport, säger organisationens chef Robert Hårdh.

FAKTA

Systematiska människorättsbrott

Saudiarabien styrs av en kungafamilj, med kungen och regeringschefen Abdullah bin Abdul Aziz i spetsen.

En strikt religiös sharia-lagstiftning tillämpas, som innefattar dödsstraff, offentlig piskning och amputering i straffskalan.

I landet förekommer tortyr, övervåld, godtyckliga gripanden, bristande rättsprocesser och reseförbud mot oppositionella. Fria val och demonstrationer är förbjudna.

Kvinnor får varken köra bil eller utföra sport.

Amnesty International släppte i maj i år en rapport som påvisade att Saudiarabiska regimen begår systematiska människorättsbrott.

Sedan demonstrationerna som pågått i landet sedan starten av den arabiska våren i februari 2011 har sju personer skjutits till döds av säkerhetsstyrkor och hundratals fängslats utan åtal eller rättegång.

Human Rights Watch har även släppt en mängd rapporter  som bland annat visar den svåra situationen för kvinnor i landet.

Enligt Nationalencyklopedin är en diktatur en "styrelseform där all statsmakt är koncentrerad till en viss person eller en viss grupp". En "olaglig regim präglad av obegränsad och laglös maktutövning".

TT
Lisa Röstlund

ARTIKELN HANDLAR OM