Fritt fram för öppet homosexuella inom militären

NYHETER

LONDON. USA har fått sin första öppet homosexuella general.

Tammy Smith, 49, fick sina stjärnor på axeln vid en ceremoni i fredags.

Tammy Smith.

För några år sedan hade det varit omöjligt. Men i fredags blev Tammy Smith den första öppet homosexuella officeren i USA:s armé som befordrades till general, skriver Daily Mail.

Smiths fru Tracey Hepner fick äran att förse sin partner med stjärnorna på axlarna. Det var också första gången som Hepner deltagit i ett officiellt sammanhang som Smiths andra hälft.

”Don't ask, don't tell”

Tammy Smiths befordran kommer mindre än ett år efter att "don't ask, don't tell"-lagen avskaffades. Den omstridda lagstiftningen infördes 1993 under president Bill Clinton och förbjöd diskriminering av homo- eller bisexuella personer inom militären så länge de inte var öppna med sin sexuella läggning. Samtidigt förbjöds öppna HBT-personer från att arbeta inom militären.

Lagen togs bort

2010 beslöt den amerikanska kongressen efter omfattande debatter att lagstiftningen var diskriminerande. Den nya lagen blev giltig den 20 september 2011.Men i en intervju med tidningen Stars and stripes efter sin befordran försöker Tammy Smith tona ner sin utnämning.

– Alla de faktumen är irrelevanta. Jag tycker inte att jag behöver fokusera på det. Vad som är relevant är att upprätthålla arméns värderingar och det ansvar som det medför. För mig är grejen befordran och de möjligheter det medför, säger hon i intervjun.

”Fantastiskt stöd”

I en tidigare intervju har hon dock kommenterat avskaffandet av "don't ask, don't tell" och sagt att det möjliggjorde att hon kunde gå ut och ta en drink med sin fru utan att behöva oroa sig.

– Stödet vi har fått har varit fantastiskt. Jag var inte förvånad över att folk var så accepterande, men i visas fall har det nästan varit som att vi blivit firade. Det är ju inte som att något har förändrats för oss, men ändå så har allting förändrats, säger hon i intervjun.

Smith är inte den första homosexuella generalen, men tidigare har den sexuella läggningen inte blivit känd förrän efter pension eller avsked från militären, på grund av "don't ask, don't tell"-lagstiftningen.