Självmordsbombare söks via nätet

NYHETER

Terrornätverket al–Qaida rekryterar självmordsbombare på nätet.

På hemsidan där "jobbannonsen" finns pekas Sverige ut som ett tänkbart mål.

– Oftast visar det sig att det inte ligger någonting bakom sådana sajter, säger Säpos chefanalytiker Jonathan Peste.

Jonathan Peste, chefanalytiker på Säpo.

Kravlistan på de blivande självmordsbombarna är detaljerad.

"Mental mognad, god fysisk form, hängivenhet, lydnad och viljan att genomföra uppdraget." Och "arbetsplatsen" är hela världen. Intresserade uppmanas skicka en ansökan till mailadresser som går till terrornätverkets al-Qaidas agenter på arabiska halvön, skriver den israeliska tidningen Yedioth Ahronoth på sin engelskspråkiga webbsida.

”Tidigare erfarenhet” krävs

Den elektroniska meddelandetavlan där al-Qaidas "jobberbjudande" finns namnges inte i artikeln. Men tidningen påpekar det märkliga i kravet på "tidigare erfarenhet" med tanke på att målgruppen är potentiella självmordsbombare.

Jonathan Peste chefsanalytiker för området kontraterrorism på Säkerhetspolisen säger att det finns hundratals, kanske tusentals liknande sajter.

Sverige en måltavla

– Vem som helst kan skriva det här, men det betyder inte att det finns ett våldsanvändande nätverk bakom, säger han till Aftonbladet.

Det är inte meningsfullt att förutsättningslöst scanna internet. Säpo jobbar riktat. Och det är ett ganska långt steg mellan att skriva på nätet och verkligen genomföra ett terrordåd, enligt Peste.

– Radikaliseringen sker inom en social gemenskap och terrorgrupper är noga med vilka de släpper in, säger han.

Även Sverige har nämnts i diskussionerna på sajten över länder som bör angripas, enligt den israeliska tidningen.

– Jag kan säga att de personer som vi är intresserade av i Sverige är väldigt, väldig få. Och vi har bra koll på dem, säger Jonathan Peste.