Frågetecknen kring Sigrids försvinnande

NYHETER

16-åriga Sigrid försvann spårlöst när hon skulle gå hem från sin väninna.

Hennes mobil och skor hittades vid en förskola - och hennes kompis fick ett märkligt sms.

Här är frågorna som polisen söker svar på.

Sigrid Giskegjerde Schjetne, 16, försvann natten mot söndag den 5 augusti. Hon hade varit hos sin väninna i östra Oslo under kvällen och planerade att promenera hem vid midnatt.

Men Sigrid kom aldrig hem - utan anmäldes försvunnen.

Flera fynd

Redan under natten hittades flera av Sigrids tillhörigheter, exempelvis mobiltelefon och skor. Fynden gjordes i närheten av en förskola som ligger på vägen mellan väninnans bostad och Sigrids hem.

Polisen är övertygad om att Sigrid förts bort mot sin vilja.

– Att vi hittat flera saker som tillhör flickan gör saken mer misstänkt. Det finns ingen anledning till varför hon skulle ha tagit av sig sina skor och strumpor, har Brian Skotnes vid Oslopolisen tidigare sagt.

In i ny fas

Det mystiska försvinnandet har blivit en stor sak i Norge och tusentals norrmän har engagerat sig i sökandet.

Efter elva dygn har polisen fortfarande inte lyckats nå ett genombrott. Nu har utredningen gått in i en ny fas, skriver Verdens Gang.

I jakten efter de avgörande spåren är det i den befintliga informationen utredarna letar, och nu behandlas 1 700 tips av polisen.

– Målet är så klart att samla ihop alla lösa trådar, men det är tungt och krävande, säger Finn Abrahamsen, tidigare chef för våldsroteln i Oslo, till VG.

Intressanta spår

Han tror att polisen redan nu har högintressanta spår - som de håller hemliga.

– Polisen har alltid mer än de säger, och väljer att hålla tillbaka med tanke på att gärningsmannen följer rapporteringen.

FAKTA

Frågetecknen:

Här är frågorna polisen söker svar på för att hitta Sigrid.

Vem är föraren i den vinröda bilen?

Polisen har totalt efterlyst tre bilar som setts i det aktuella området. Två av förarna har hört av sig - men inte den tredje.

Hur hamnade sakerna vid förskolan?

Tidigast under söndagsmorgonen hittade Sigrids skor, strumpa och mobiltelefon på förskolans område av två pojkar vid 01.30.

Vem skrev sms:et?

Sista livstecknet är ett sms skickades från Sigrids telefon till en kompis omkring 00.15 den aktuella natten. I sms:et stod det: "Chillar hemma". Vänner har sagt att Sigrid aldrig skulle uttrycka sig så.

Vilken väg valde Sigrid och gick hon verkligen?

Det råder stor förvirring kring vilken väg Sigrid valde för att ta sig hem från väninnan. Vid sidan av den väg som först pekades ut som mest trolig, en promenad på cirka 30 minuter, finns möjligheten att hon till exempel tagit t-banan.

Någon vet - men vem?

Polisen har kartlagt Sigrid som person och vem hon är. Genom förhör med närstående och vänner och genom kontroll av hennes aktiviteter i sociala medier kontrollerar polisen om det finns personer i hennes omgivning som kan veta mer om försvinnandet.

Varför har ingen sett Sigrid?

Inget vittne har sett Sigrid i det aktuella området. Hon har heller inte fångats på bild av någon övervakningskamera under det avgörande tidsspannet.

Varifrån blev hon bortförd?

Bortsett från att vittnen har hört skrik i området finns det inga kriminaltekniska spår som tyder på att något brott har skett vid förskolan där fynden gjorts.

Hade hon mobilkontakt med gärningsmannen?

Alla Sigrids samtal, sms och övrig kontakt via mobilen kartläggs i detalj av polisen. Alla personer som haft någon form av elektronisk kontakt med Sigrid kontrolleras.

Vem har inte alibi?

Tips på möjliga gärningsmän, tidigare brottslingar och övriga namngivna personer utreds av en speciell grupp inom polisen.

Källor: VG; tidigare kriminalpolisutredare per Magne Iversen, före detta chefen för Oslopolisens våldsrotel Finn Abrahamsen och tidigare kriminalpolisutredare Tore Per Bakken.