Dagens namn: Selma, Fingal
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Statlig stiftelse spenderade 138 000 kronor – på festballonger

Stiftelsen för strategisk forsknings kansli i World Trade Center i Stockholm Stiftelsen för strategisk forsknings kansli i World Trade Center i Stockholm Foto: Claudio Bresciani

När Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, ordnade kalas i Stockholm för tre år sedan anlitade man Michael Bindefeld – och festade för miljonbelopp.

Kostnaden för ballonger till kalaset: 138 000 kronor.

Nu hamnar festnotan på åklagarens bord, avslöjar Dagens Nyheter.

Foto: colourbox

Det var 2009 som den statliga stiftelsen SSF, Stiftelsen för strategisk forskning, firade sitt 15-årsjubileum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Notan för festen slutade på flera miljoner, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

Stora belopp för heliumballonger

Tidningen har plockat fram de fakturor som tidigare varit försvunna men som med hjälp av festfixaren Michael Bindefeld har verifikationer nu kunnat återställas. Och kvittona visar att stora belopp spenderades i samband med festligheterna.

Bland annat satsade man på ett ordentligt ballonghav – notan för heliumballonger som svävade i Blå hallens tak under kvällen slutade på 138 346 kronor. Stora summor spenderades även – förutom ballongerna – på blommor, en exklusiv inbjudan i plexiglas och på ljud och ljus.

I går medgav SSF:s styrelseordförande, Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, misstag i bokföringen. På stiftelsens hemsida skrev hon bland annat: "handlingar har registrerats felaktigt, vilket fått till följd att det saknas verifikationer i bokföringen."

Misstänkt bokföringsbrott

Stockholms åklagarkammare uppger nu att minst en anmälan om misstänkt bokföringsbrott inkommit och att denna sänts vidare till Ekobrottsmyndigheten.

– För att det ska vara fråga om brott krävs dock att att verkligen begåtts felaktigheter, samt att det handlar om så pass stora belopp att det utifrån bokföringen inte går att följa bolagets verksamhet, säger Martin Tidén, chef för finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, till Dagens Nyheter.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet