Magnus Lundberg på nytt i rätten

NYHETER

Trots övertygande bevisning har mordbrandsdömde Magnus Lundberg konstant nekat till att ha tänt på Harry Schein-villan.

Han dömdes till fyra års fängelse men överklagade domen.

Nu startar hovrättsförhandlingen.

Klädd i svart kostym fördes Magnus Lundberg in i rättssalen strax före klockan 13, i Svea Hovrätt i centrala Stockholm. Hovrättsförhandlingen är planerad att pågå under tre dagar.

Åklagaren Ewa Tvengström håller sakframställan:

"Ett lätt mål"

– Det här är ett lätt mål. Rätten ska komma fram till om det är Magnus Lundberg som anlagt branden och om det i sådana fall handlar om mordbrand. Det finns mycket utredningsamterial, det är en stor mängd bevis, säger Tvengström.

Det visade åklagaren redan under den tidigare tingsrättsförhandlingen, då radades bevis efter bevis upp mot Magnus Lundberg. Men han nekade vid alla konfrontationer av bevis.

Dömdes till fängelse

Mot sitt nekande dömdes han den 26 juni för mordbranden i Harry Schein-villan. Åklagaren hade yrkat på grov mordbrand men läkaren och fastighetsägaren Lundberg dömdes endast för mordbrand, rätten ansåg inte att spridningsrisken till andra hus var särskilt stor. Straffet blev fyra års fängelse, det innefattar även bedrägeri och häleriförseelse.

Lundberg överklagade och i dag startar hovrättsförhandlingen i det uppmärksammade fallet.

Köpt för 19 miljoner

Villan som brann natten till den 24 februari i år har tillhört kulturpersonligheten och direktören Harry Schein.

Mannen som greps, misstänkt för att ha tänt på, var samme man som nyligen köpt villan för 19 miljoner kronor. Läkaren Magnus Lundberg, sambo med tv-doktorn Åsa Wihlbeck.

I ett pressmeddelande skrev tingsrätten att man fann att samtliga sakförhållanden i målet talade mycket starkt för Lundbergs inblandning i mordbranden och att tanken med branden var att hela huset skulle brinna ner.

Flaskor med tändvätska

Bevisningen består bland annat av en film när Magnus Lundberg köper flera flaskor tändvätska som ska ha använts i branden.

Rätten skriver att eftersom Lundberg nekar är det omöjligt att veta det specifika motivet, men att det troligtvis är ekonomiskt. Men ett av motiven är enligt tingsrätten att Lundberg velat frånträda köpet av huset och få tillbaka handpenningen eftersom hans planer på en ombyggnad gått i stöpet.

Annan besvärande bevisning är spårningen av bilens GPS, som visar att Lundbergs bil var i närheten av Scheins villa under tiden för branden.

– Jag har inte varit där, så det stämmer inte. Jag har inte varit där och jag har inte tänt på någon brand. Punkt slut, sa Lundberg själv.

Han fortsätter även nu att neka.

FAKTA

Åklagarens bevis mot Magnus Lundberg:

GPS:en

Polisen har kunnat återskapa gps:ens färdinformation som visar att bilen befunnit sig vid villan mellan 02.00 och 04.05 natten då branden utbröt.

Tändvätskan

Polisen har övervakningsbilder när Magnus Lundberg köper nio flaskor tändvätska av ­samma slag som hittades på brottsplatsen. Inga sådana flaskor har hittats hemma hos honom.

Pulkan

Magnus Lundberg köpte också en pulka, på Biltema, som polisen tror han använde för att dra tändvätskan till huset. En likadan pulka hittades runt 80 meter från brottsplatsen – och ingen sådan pulka har hittats hemma hos familjen på Värmdö.

Nyckeln

Polisen tror att mordbrännaren haft nyckel till huset. Och samma dag som huset besiktigades, och Magnus Lundberg fick låna en husnyckel, kopierade han en nyckel hos en närliggande nyckelmakare.

Färgburkarna

Några veckor innan branden skrev någon ”Kapitalistsvin” med gul färg på villan i Danderyd. Kort dessförinnan köpte Magnus Lundberg färg av samma typ, färg som dessutom återfunnits i hans bostad.