Rikspolischefen i Norge avgår

Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
Øystein Mæland avgår.
NYHETER

Nu har den första högt uppsatta personen lämnat sin post efter 22 juli-kommissionen i Norge.

I kväll avslöjade landets justitieminister att rikspolischefen Øystein Mæland avgår - i direktsänd tv.

På torsdagskvällen hölls en partiledardebatt i norsk tv. Då meddelade den norska justitieministern Grete Faremo (Ap) att landets högsta polischef avgår.

– Jag har just fått veta att han kommer att lämna sin post, säger Faremo i NRK.

Avgår efter kritik

Enligt VG Nett gick ett sus genom tv-studion.

Justitieministern sa att rikspolischefens avgång har koppling till 22 juli-kommissionen, vars uppgift var att granska polisens och de andra myndigheternas hantering av terrorattackerna i Norge förra sommaren. Rapporten fick stor uppmärksamhet och riktade framför allt svidande kritik mot landets polis.

Ett av misstagen som togs upp i rapporten var att insatsstyrkan satte kurs mot fel ö när de skulle till Utöya.

 Mycket har sviktat både 22 juli och senare. Det finns betydliga svagheter i system och funktioner, och många människor har inte klarat av sin yrkesroll tillräckligt väl, sa kommissionens ordförande Alexandra Bech Gjørv.

"Nödvändig avgång"

Erna Solberg, partiledare för Höyre, anser att Mælands avgång var nödvändig för att kunna ta tag i problemen som framkom i kommissionens rapport, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

– Om han inte hade avgått hade vi varit i en ganska vansklig situation. Mitt i en kritisk genomgång av vad som gick fel i ledningen och departementen hade de högst ansvariga, justitieministern och statsministern, varit jäviga, säger hon till nyhetsbyrån.

Enligt NTB uppger Mæland själv att avgången har att göra med att justitieministern Grete Faremo och andra politiker varit otydliga med om de har förtroende för honom, skriver VG Nett.

ARTIKELN HANDLAR OM